Halele de depozitare: o afacere bună la Cluj. Rată de neocupare de 10%

Cererea din primele nouă luni din 2016 pe piața industrială și logistică din România atingea deja nivelul consemnat pe întreg anul trecut, respectiv 310.000 mp, din care peste 60% cerere nouă (200.000 mp).

Renegocierile și reînnoirile de contracte au cumulat 110.000 mp de spații industriale și logistice, conform statisticilor companiei de consultanţă JLL România. 65% din cererea totală a vizat Bucureștiul, iar firmele de retail și de logistică au fost cele mai active în acest an. Alte tranzacții s-au semnat în Timișoara (15%) și în alte orașe precum Cluj-Napoca, Brăila, Deva sau Reșița.

„Pentru acest an estimăm că suprafața de spații logistice și industrial închiriată va depăși 350.000 mp, o suprafață record, cea mai mare înregistrată vreodată în România într-un an. Cererea susținută, peste 1,7 mp închiriați în ultimii cinci ani și jumătate, încurajează dezvoltatorii să continue investițiile.

275.000 mp de spații industriale și logistice au fost livrate în primele nouă luni ale anului 2016, din care 58% , respectiv 159.000 mp în București”, a declarat Andrei Drosu, research consultant la JLL România.

Cea mai recentă ofertă nouă, livrată în trimestrul 3, include, pe lângă altele, 43.000 mp dezvoltați speculativ ca extensie a P3 Logistics Park în București, 25.000 mp dezvoltați de CTP la Cluj pentru Profi și inaugurarea a 15.000 mp, extensie a Industrial Park Brașov.

Stocul la finele lunii septembrie era de 2,5 milioane mp, din care 1,1 milioane de mp în București. Alți 71.000 mp de spații industriale sunt anunțați că vor fi livrați pentru acest an, atât proiecte noi, cât și extensii ale celor existente. Rata de neocupare este de circa 5% în București și de sub 10% în afara capitalei.

Activitatea de închiriere pe piața de birouri, industrială și de logistică a consemnat creșteri semnificative față de anul trecut, iar ceea ce este de remarcat este ponderea ridicată a cererii noi în totalul suprafeței tranzacționată. Pe piața de birouri, suprafața închiriată în primele nouă luni a depășit nivelul consemnat în întreg anul trecut, peste 45% din volumul tranzacționat fiind cerere nouă.

Suprafața totală tranzacționată din primele nouă luni este egală cu cea închiriată în întreg anul trecut. Cererea din București a fost generată în continuare de firmele din domeniile tehnologia informaţiilor şi externalizări de servicii, ce au realizat o treime din volumul total al tranzacțiilor de închiriere, urmate de companii din domeniul bancar si de servicii financiare și de companiile de servicii profesionale.

Dezvoltatorii au finalizat în perioada ianuarie-septembrie proiecte de 221.000 mp, stocul ajungând la 2,5 milioane mp. În condițiile în care oferta nouă a fost parțial preînchiriată, iar cererea a depășit suprafața de birouri livrată pe piață, rata de neocupare în a scăzut la 12,9%, cu 20% sub nivelul din trimestrul trei din 2015.

Este de așteptat ca rata de neocupare să crească în prima parte a anului 2017 din cauza nivelului ridicat de proiecte dezvoltate speculativ planificate. Până la sfârșitul acestui an, dezvoltatorii de birouri au anunțat că vor finaliza 77.500 mp.

Parcul industrial din Jucu, profilat pe logistică

Societatea Transilvania Construcţii a creat în toamnă o facilitate logistică de 25 de milioane de euro în parcul industrial public Tetarom III, în cadrul căreia activează, în cadrul primei etape de construcţie, companiile eMAG şi DB Schenker. A doua etapă va fi gata în 2017. Suprafaţa platformei se întinde pe 16 ha, dintre care 80.000 mp hale de depozitare şi spaţii de birouri. Tetarom III, al treilea parc industrial public înfiinţat de Consiliul Judeţean, are 154 ha. Până acum au fost create 2.100 locuri de muncă, cu investiţii de 176 milioane de euro.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii