Genius Travel și-a cerut falimentul. Datorii de 2,2 milioane de lei

Agenția de turism a anunţat că intră în insolvenţă în august, iar din datele Autorității Naţionale pentru Turism reieşea că este vorba de 147 de turişti păgubiţi, care solicitau 136.000 de euro. Instanța a admis cererea de deschidere a insolvenţei în septembrie, iar acum se cere falimentul.

Conducerea Genius a precizat că are datorii de 2,22 milioane de lei, care nu pot fi achitate întrucât nu deţine lichidităţi. “Termenul de depune a cererilor de admitere a creanţelor a fost prelungit, dar masa credală este mult mai subţire decât s-a prevăzut, probabil şi pentru că unii dintre turiştii ţepuiţi şi-au luat gândul de la bani şi au preferat să nu se mai complice cu participarea la acest proces , plus că ar fi trebuit să plătească şi 200 de lei taxă de timbru”, conform site-ului de insolvențe Supervizor.ro.

Delta Dunării, investiție neprofitabilă

În tabelul preliminar al creanţelor publicat de administratorul judiciar Alpha Proffesional București (APB) sunt înscrişi doar 39 de turişti, iar masa credală este de 996.674 de lei, mai puţin de jumătate din suma declarată de Genius.  “Investiţia iniţială de aproximativ 50.000 de euro în hotelul din Delta Dunării, deşi acesta nu se află în proprietatea debitoarei, s-a dovedit a fi total nefavorabilă.

Hotelul era amplasat pe o insulă, la aproximativ 15 minute distanţă de mal, costurile de amenajare şi renovare au fost mult mai mari din cauza problemelor tehnice ce nu au putut fi prevăzute iniţial (reţea electrică deficitară din zonă, sistem de canalizare/epurare a apei nealiniat la standardele de mediu, inexistenţa retelei de gaze). Investiţia iniţială estimată a fost depăşită cu mult, ajungându-se la o investiţie totală de peste 100.000 euro”, conform raportului.

Faliment solicitat

Societatea este deţinută de Ionuţ-George Costea (80% din capitalul social) şi de Bogdan-Dumitru Ştefan (20%). Costea a fost administrator pînă la intrarea în insolvenţă, Ștefan fiind numit administrator special. Prima adunare a creditorilor a fost convocată pentru 13 ianuarie, la sediul administratorului judiciar. Pe ordinea de zi apare propunerea privind intrarea în faliment în procedură  generală a Genius Travel.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism a exclus Genius Travel pentru “prejudicii morale create organizaţiei, agenţiilor de turism care funcţionează corect şi îşi respectă clienţii, turiştilor care au cumpărat vacanţe şi nu le pot efectua”.  Asociaţia a cerut explicații Genius Travel atunci când mai mulți turiști au contactat ANAT în urma mesajului primit de la agenție, prin care ea își anunța insolvența.

Fond de garantare pentru agenții

ANAT a avansat un proiect de act normativ pentru înființarea unui fond privat de garantare. Mai mulţi turişti care au ajuns  în vară în Bulgaria prin Genius Travel au constatat că nu aveau locurile plătite deoarece reprezentanţii agenţiei le-au anulat rezervările. Unii dintre ei au trebuit să îşi plătească din nou locurile la hotel, urmând a se îndrepta împotriva agenţiei pe cale judecătorească.

Bogdan Ştefan a pus bazele Genius Travel în 2008, iar în 2014 a luat în chirie un hotel din Delta Dunării. Agenţia vindea vacanţe şi în Bulgaria, Turcia, Grecia, ţări exotice, fiind revânzător de pachete de turism ale marilor jucători din piaţă. În 2015 aceasta a avut afaceri de 2,3 milioane de lei şi pierderi de 0,5 milioane. Datoriile sale se ridicau la 2,4 milioane de lei. Agenţia figura cu 29 de angajaţi.

Tăvălugul insolvențelor din turism

ANT, actualul Minister al Turismului, a anunţat în toamnă intenţia de a retrage licenţele a 1.384 de agenţii ce nu au prezentat o poliţă valabilă de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea pachetelor de servicii. În urma numeroaselor reclamaţii primite, instituția a redus lista la 1.138 de agenţii.

În ţară existau 30 de companii într-o situaţie similară Genius Travel sau Mareea, intrate în insolvenţă, relevă un studiu al companiei de consultanţă KeysFin. Din 2.825 de firme active în sector, 1.938 înregistrau dificultăţi financiare. În România erau 472 de agenţii şi tour-operatori ale căror datorii au crescut în perioada 2014-2015.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii