Fiscul pretinde bună credinţă din partea plătitorilor de TVA

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan-Nicolae Stan, şi specialiștii instituției au cerut tuturor structurilor subordonate, responsabile cu aplicarea procedurii privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adaugată (TVA), respectarea principiului bunei credințe.

Pe de altă parte, ANAF pretinde buna credința și din partea contribuabililor. Stan a subliniat că în cazul clarificării situației unei cereri vor fi solicitate numai documentele strict necesare, generate de informațiile și datele subsecvente cererii. Organele fiscale nu vor mai pretinde planuri de afaceri și alte date nerelevante.

Acestea vor aplica în mod unitar procedura, insistându-se asupra schimbului de bune practici, iar periodic vor fi realizate analize cu privire la modul de derulare și implementare a procedurii. În cazul în care se vor constata vicii de procedură, se vor dispune reglajele necesare.

„Necesitatea menținerii procedurii rezidă din prevederile Codului Fiscal precum și din nivelul încă ridicat al evaziunii fiscale. Din analizele noastre a rezultat faptul că, deși numărul firmelor înregistrate în scop de TVA a scăzut în 2016 comparativ cu 2015, se constată o creștere a bazei aferente TVA colectat.

Această situație creează premisele unui mediu concurențial sănătos, în care numărul firmelor care au comportament de tip fantomă s-a diminuat în mod considerabil, iar efectul se resimte în piața tranzacțiilor.

Există practici identificate de ANAF, în care un deținător al unui cod de TVA derulează operațiuni comerciale, într-un termen foarte scurt, fără a declara și plăti taxa pe valoare adaugată sau achiziționează cu taxare inversă produse din statele membre ale Uniunii Europene și vinde la un preț subevaluat, distorsionând astfel mediul concurențial”, a declarat președintele ANAF.

În 1 februarie în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA. Principala modificare survenită eliminarea obligativității contribuabililor de a depune declarația 088.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii