Fermierii au de primit 10 miliarde de euro. Grad de absorbție a banilor: 14%

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a plătit fermierilor anul trecut 4 miliarde de euro.

Instituția a urmărit simplificarea accesului la fondurile europene și un grad ridicat de absorbţie a fondurilor comunitare alocate României, având în vedere reducerea birocraţiei, în special în ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM).

În privința fondurilor europene alocate României pentru agricultură, în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016 s-au efectuat plăţi către fermieri de 4 miliarde de euro, pentru schemele de plăţi directe din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), măsurile de dezvoltare rurală, finanţate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) şi subvenţiile acordate integral de stat.

Fermierii români au putut beneficia până la 15 octombrie de 1,5 miliarde de euro, reprezentând plăţi directe aferente campaniei 2015, la care s-au adăugat, din 16 octombrie şi până în prezent, 1,05 miliarde de euro, aferenţi cererilor de plăţi directe depuse în campania 2016.

Până în decembrie s-au autorizat la plată 800.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată pe suprafață, redistributivă, pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), pentru tinerii fermieri, plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale și plăți de agromediu.

Plafonul total alocat din FEGA pentru campania 2016 este de 1,7 miliarde euro, din care s-a plătit până la finele anului trecut 1 miliard de euro. Diferenţa rămasă, de 700 de milioane de euro, urmează a fi plătită până la data limită stabilită de regulamentele comunitare în vigoare, respectiv 30 iunie.

Plăţile efectuate din FEADR în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016 ajung la 1,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde aferente perioadei curente de programare. Alocarea financiară din FEADR acordată României pentru implementarea PNDR în perioada 2014-2020 este de 8,1 miliarde de euro, la care se adaugă cofinanţarea de stat de 1,3 miliarde, iar plăţile efectuate până în decembrie reflectau o absorbție de 14%.

Plăţile efectuate erau returnate de Comisia Europeană în proporţie de 77%, urmând ca diferenţa să fie rambursată României până la jumătatea acestei luni, reîntregind astfel sumele cheltuite de la bugetul de stat pentru efectuarea lor.

O altă prioritate a constituit-o deschiderea pieței europene la porci vii și a piețelor arabe pentru exportul de ovine și a celei turce pentru bovine și carne de vită. Au fost organizate negocieri cu autoritățile veterinare centrale din Emiratele Arabe Unite, Algeria, Iran, Irak, Turcia, Israel, Albania, Ucraina, China și Coreea de Sud pentru stabilirea condițiilor sanitare veterinare aplicabile la exportul de produse de origine animală (carne de bovine, ovine, porcine, pasare, ouă, miere, produse din carne).

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii