Economia circulară prinde contur. Materiale de construcţii, făcute din deşeuri

Grupul de iniţiativă Romanian Green Building Council (RoGBC) a lansat o iniţiativă pe tema economiei circulare, un demers menit să contribuie la avansarea tranziției industriei de construcții și imobiliare românești către economia circulară. 

Prima întâlnire va avea loc în 15 februarie. Legislația locală și directivele europene, cum ar fi directiva cadru privind deșeurile care include deșeurile rezultate din domeniul construcțiilor impune măsuri de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială.

Legislaţia românească prevede că titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construcție sau desființări au obligația să gestioneze deșeurile din construcții și desființări astfel încât să atingă progresiv, până la 31 decembrie 2020, un  minimum de 70% din masă cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări, cu excepția materialelor geologice naturale.

Graficul este următorul: minimum 30% din cantitatea de deșeuri provenite din activitățile de construcții în anul 2017, respectiv 45% în 2018, 55% în 2019 și 70% în 2020. De asemenea, Comisia Europeană lucrează la adoptarea unui pachet legislativ fundamentat pe bază raportului „Locuri și muncă și oportunități pentru tranziția către economia circulară”.

Clădirile “verzi” ale Clujului

Mai multe imobile din Cluj au fost deja incluse în catalogul „Cele mai verzi clădiri din România”, întocmit de RoGBC. Printre ele se numără Iulius Mall, Amera Tower, Olimpia Business Center, Liberty Technology Park, hotelul Ana Dome, Studium Green Campus sau Transylvania College. Catalogul este inițiat pentru a evidenția imobile ce ating standarde mai ridicate de performanță energetică.

Printre caracteristicile clădirilor „verzi” se numără reutilizarea materialelor existente și selectarea materialelor ce au conţinut ridicat de reciclare, materiale ce minimizează sau elimină degajările toxice și energia necesară pentru producerea și transportul acestora, situri pentru construcţii alese şi utilizate pentru un impact minim asupra mediului local.

RoGBC este o organizaţie nonprofit care promovează dezvoltarea pieţei construcţiilor ecologice. Rezultatele iniţiativelor organizate la Cluj şi interesul companiilor din regiune pentru construcţii verzi au determinat extinderea organizaţiei în Transilvania. Membrii fondatori ai filialei sunt biroul de proiectare Dico & Ţigănaş, B Lighting, Ecovision, Instal Data Proiect, Transilvania Verde.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii