Într-o lume în care falsitatea și măștile sunt la ordinea zilei, iar promovarea de cvasinulități este un sport național, avem nevoie de repere, de persoane care au realizat ceva cu adevărat. Și, mai ales, avem nevoie de modele în antreprenoriat, de povești de succes care să se bazeze exclusiv pe muncă. Iar un asemenea punct de pornire poate fi Dagoș Rusu, un tânăr care a pornit de jos, de la cules de căpșuni și a ajuns în prezent să managerieze nu un business ci o școală de antreprenoriat și, păstrând proporțiile, un imperiu de afaceri, onestitate și recunoștință.
Pentru că și copiii din mediul rural merită zâmbete
Totul a plecat de la necesitatea de a face ceva, de a reuși pe propiile picioare. Povestea a început prin 2017, cu Quick Smart City, un mic business în domeniul corpurilor de iluminat, care ulterior s-a dezvoltat și a ajuns să ofere soluții inovatoare și durabile pentru comunități în segmente precum iluminat, public, stradal, de interior și exterior, tehnologie LED și sisteme de supraveghere sau stații de încărcare pentru mașini electrice ori stații de autobuz smart. ”Apoi, în nenumăratele mele drumuri prin țară, mai ales prin zona rurală, am văzut greutățile pe care le întâmpină copiii. Dincolo de asfalt și utilități ei aveau nevoie de locuri de joacă, de părculețe, de o dezvoltare armonioasă. Iar eu consider că pentru a avea un viitor noi ca națiune avem nevoie de copii care să crească sănătos, care să facă mișcare. Așa că următorul pas firesc în business a fost să mă strădui să le ofer copiilor din mediul rural condiții similare cu cele din oraș. Așa că m-am apucat să construiesc părculețe, locuri de joacă și terenuri sportive la sate. Dincolo de afacere, de dezvoltarea business-ului, bucuria copiilor la fiecare inaugurare a fost un imbold care m-a împins să trec la următorul pas. Unul curajos, aproape nebunesc, fiind singurii din țară care îndrăznim așa ceva. Să realizez aceste construcții cu plata în rate, dând astfel posibilitatea și celor mai sărace administrații locale să aducă un zâmbet pe fața copiilor și a adulților. Acum, după mai bine de cinci ani de muncă, am ajuns la peste 100 de terenuri de sport realizate și peste 60 de părculețe construite. Nu degeaba suntem pe primul loc la nivel de țară, după cifra de afaceri, pe domeniul nostru de activitate”, povestește Dragoș Rusu, care își dorește să treacă la realizarea de săli de fitness și, în general, să vină în sprijinul comuităților și să realizeze tot ceea ce este necesar pentru creșterea nivelului de trai..
Necesitatea de a da înapoi comunității
Sportul, mișcarea și dezvoltarea armoniaosă a tinerei generații este o direcție călăuzitoare în afaceri pentru Dragoș Rusu dar, pe lângă această componentă socială, el este impulsionat și de o latură morală. ”Consider că am primit de la comunitate sprijin în afacerile mele și că fără tot ceea ce înseamnă Clujul nu aș fi putut să mă dezvolt. Așa că am decis că este timpul să dau înapoi comunității o parte din ceea ce eu câștig. Astfel, am venit alături de secția de handbal feminin a clubului CS Universitatea Cluj, și, din postura de președinte al secției și sponsor ajut cu tot ce pot echipele de fete, de la mese pentru copii, la echipamente pentru echipele de junioare și plata unor prime. Îmi doresc să coagulez în jurul meu o echipă de oameni inimoși care să susțină sportul clujean mai ales la nivel de juniori”, declară tânărul antreprenor.
Centrul Vechi al Capitalei are nevoie de strălucire
Pe lângă toate aceste activități, Dragoș Rusu își propune să redea strălucirea de altădată a Centrului Vechi al Capitalei prin deschiderea unui restaurant aparte la București. ”Cochetez de mult timp cu o investiție în domeniul Horeca și consider că acum e momentul cel mare: deschiderea unui restaurant Finest Club & Restaurant by Five Continents în București. Centrul Vechi al Bucureștiului trebuie să redevină ceea ce a fost, adică o pată de culoare și de bun simț, cu iz istoric, a Capitalei. Însă, consider că în acest moment, din păcate, zona s-a îndepărtat de aceste deziderate și riscă să devină un bazar. Noul concept de restaurant este unul curajos, plin de stil și de bun simț. Așa cum ar trebui să fie în Centrul vechi al unei capitale europene. În ceea ce privește stilul restaurantului, care se va numi FOKA, acesta va fi unul internațional, cu o serie de surprize”, anunță Dragoș Rusu.
Pepiniera de business
Dincolo de afaceri și de sponsorizări, Dragoș Rusu a înțeles că Universul îți oferă atâta timp cât și tu dai înapoi o parte din ceea ce ai primit. Și a considerat că implicarea sa în handbalul feminin clujean nu este suficientă, fiind nevoie de lăsarea unei moșteniri antreprenoriale.
”Întrucât cred cu tărie în ideea că alături de mișcare și sănătate, viitorul unei națiuni stă în capacitatea de a avea tineri antreprenori, am dezvoltat un fel de pepinieră proprie de business. Nu este o școală de afaceri, întrucât nu am cursanți și nu se pune în discuție plata vreunei sume de către aceștia. Din contră, eu îi plătesc. Astfel, pe angajații mei care își doresc să devină antreprenori îi susțin și îi învăț secretele afacerilor și cum să reușească practic în dificila lume a antreprenoriatului. Îi ajut apoi să își înființeze firme și, începutul fiind cel mai greu, lucrăm împreună la diverse proiecte. Iar până acum, și o spun cu mândrie, am reușit ca prin acest incubator de afaceri să pun pe picioare în jur de 10 firme, manageriate de foști angajați ai mei”, explică Dragoș Rusu.
Astfel, Dragoș Rusu reușește să demonstreze că se poate răzbi în dificila lume a antreprenoriatului și cu bun simț, cu inima și călăuzit de principiii sănătoase construite pe ideea de a da înapoi comunității, în tăcere, o parte din cele obținute cu ajutorul ei. Până la urmă, așa cum și spune Dragoș, ”faptele bune se fac în liniște”.