Dezvoltatorii clujeni pregătesc birouri pentru 5.000 de corporatişti

Majoritatea spaţiilor de birouri plănuite pentru finalizare anul viitor la Cluj-Napoca sunt deja acontate de către investitori. Celor 25.000 de angajaţi care lucrează în aceste clădiri, majoritatea amplasate în zona centrală, li se vor adăuga alte câteva mii.

Dezvoltatorii de spaţii de birouri construiesc sedii de firmă în care vor lucra 4.900 de oameni în Cluj-Napoca, a doua mare piaţă de birouri din ţară după Bucureşti. Volumul de astfel de spaţii este de patru ori mai mare decât cel aflat în construcţie anul trecut, potrivit Coldwell Banker Transilvania (CBT). 44.000 mp închiriabili de spaţii de birouri urmează a fi funcţionali la Cluj în acest an.

Cea mai mare parte a spaţiilor noi care vor fi date în folosinţă în 2017 se află în faza a treia de dezvoltare a proiectului The Office (16.770 mp închiriabili) şi Novis Plaza (14.171 mp închiriabili), alte proiecte care vor pune pe piaţă o suprafaţă semnificativă de birouri noi fiind Vivido Business Center (7.000 mp) şi Central Business Plaza (4.000 mp).

Piaţa de birouri din Cluj-Napoca trece printr-o perioadă de efervescenţă

„Piaţa de birouri din Cluj-Napoca trece printr-o perioadă de efervescenţă, atât ca livrări, cât şi din punctul de vedere al închirierilor. Jumătate de milion de persoane locuiesc în zona metropolitană Cluj-Napoca, dacă luăm în calcul atât Floreştiul, care a devenit practic un nou cartier, cât şi numărul ridicat de studenţi.

Anual există o cerere stabilă de 20.000 mp de asemenea spaţii  moderne, ţinând cont că în fiecare an intră în câmpul muncii 6.000 de studenţi, fără a ne gândi la reconversiile profesionale”, spune Cristian Simon, director office division în CBT.

În 244.000 mp de clădiri de birouri din Cluj-Napoca lucrează 25.300 de corporatişti, potrivit datelor companiei de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox. 9.800 de angajaţi lucrează în centrul oraşului, alţi 4.600 muncesc în vest iar 4.000 sunt concentraţi în nord.

47,3% din cei 44.000 mp de birouri care se vor livra în acest an sunt deja închiriaţi, în timp ce 64% din suprafaţa de birouri ce va fi gata în 2018 este deja închiriată. Cele mai importante proiecte de birouri care vor fi finalizate în 2018 sunt United Business Center, împreună cu imobilul adiacent Riviera, şi Scala Center.

Gradul de neocupare al birourilor din Cluj-Napoca se ridică la 7%, cu un procent mediu de neocupare de 4% pe segmentul birourilor de clasa A, în timp ce chiria lunară medie se ridică la 11,5 euro/mp pe segmentul birourilor de clasa A.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii