Delta Transilvaniei are structuri de vizitare reabilitate

Implicarea comunităților locale în gestionarea trainică a zonelor umede din Bazinul Fizeșului a fost proiectul care a contribuit la protecția și îmbunătățirea infrastructurii uneia dintre cele mai importante rețele de mediu din România.

Printre activitățile specifice s-au numărat reabilitarea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare, ateliere practice pentru localnici, instalarea obiectivelor turistice de informare, dezvoltarea unui parteneriat comunitar pentru gestionarea și promovarea destinației ecoturistice Bazinul Fizeșului.

Unul dintre cele mai importante aspecte prevăzute în proiectul derulat a fost cel de reabilitare al infrastructurii de vizitare existente la Stufărișurile de la Sic. Lucrările deja efectuate au făcut referire la repararea stâlpilor de lemn, a podețelor și punților, balustradelor și a acoperișurilor foișoarelor.

Proiectul Asociației Ecotransilvania în parteneriat cu Asociația Ecochoice, cu o durată de 12 luni, și-a propus să implice comunitatea locală și a crescut vizibilitatea organizaţiilor cu rol de custozi ai ariilor protejate din Bazinul Fizeșului. Proiectul, cofinanțat prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, a avut în vizor protejarea și îmbunătățirea infrastructurii rețelei de zone umede din interiorul acestui bazin.

„Ne bucurăm că am ajuns în stadiul de a repara infrastructura de vizitare din cadrul rezervației naturale Stufărișurile de la Sic, lucru ce vine atât în întâmpinarea potențialilor vizitatori, cât și în sprijinul studenților care pot să se documenteze despre importanța ariei naturale Bazinul Fizeșului din punctul de vedere al biodiversităţii”, afirmă Ecaterina Pauliuc, manager de proiect la Ecotransilvania.

“Cei de aici trebuie să știe că au o bogăție de care se poate profita: fie prin a obține fonduri pentru finanțare, pentru a face diferite activități în zonă, precum și prin turism. Dacă va fi bine promovat, vom avea parte de turişti, iar autoritățile locale și comuna Sic vor avea posibilitatea să își crească veniturile”, a precizat Grigore Crăciun, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

Ecotransilvania a fost înființată în 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighişoara, pasionați de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale României, în special din interiorul arcului carpatic. Echipa, membră a rețelei Wetlands Link International, a studiat impactul antropic asupra biodiversității și relația dintre modurile de utilizare a terenurilor și diversitatea organismelor vegetale și animale.

Echochoice este o organizație nonguvernamentală cu caracter științific, cultural și profesional, având ca obiectiv cercetarea, monitorizarea și promovarea principiilor dezvoltării durabile. Din martie 2011 Ecotransilvania și Ecochoice au în custodie cele 4.600 ha ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizeşului din județul Cluj.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii