Sunteti aici:EconomicDefrișări x Mită + Proxenetism = Afaceri imobiliare

Defrișări x Mită + Proxenetism = Afaceri imobiliare

Publicat in data

Din 2005 încoace afacerile imobiliare au explodat în România. Fiecare al doilea descurcăreț a devenit constructor de blocuri. Din ce bani, nu se știe. De multe am afirmat-o că majoritatea investițiilor imobiliare s-au realizat cu bani negri sau cel puțin gri. Iar acum avem și dovada. Furnizată de procurorii DIICOT.

La începutul acestei luni, procurorii DIICOT Alba au destructurat un grup infracţional organizat, care s eocupa de proxenetism şi spălare de bani. Percheziții au avut loc în Cluj, Alba și simultan în Germania.
Potrivit procurorilor începând cu anul 2001 membrii grupului infracţional au racolat peste 32 persoane sex feminin, prin constrângere fizică şi morală, pe care le-au obligat la practicarea prostituției pe teritoriul Italiei, Germaniei, Austriei, Belgiei şi Luxembourgului. Liderul grupului a efectuat din banii proveniți din trafic de persoane și proxenetism internațional, investiții în afaceri imobiliare, banii fiind introduși într-o afacere aparent legală. Capul rețelei era Cristian Boitor, persoană care a investit în imobiliarele din Cluj Napoca, construind blocuri în zona Borhanci.

Pe românește spus, banii din prostituția fortață din Germania ajungeau pe malurile Someșului, unde erau spălați în afaceri imobiliare. Dar, cum cine seamănă se adună, afacerile imobiliare au fost un excelent vehicol de spălat bani și pentru fondurile provenite dintr-o altă zonă: defrișările de păduri și mita aferentă.

Cristian Boitor era asociat în afacerile sale imobliare cu un “oarecare” Adrian Ionuț Prigoană. Dovadă stau autorizațiile de construire emise de Primăria Cluj Napoca: AC 1655 / 30.12.2013, modificare AC 226/2013 – Corp C1 SP5E Er sau AC 261, 262 / 02.03.2015, Branșament gaze naturale, Romul Ladea 27, Corp C1. Un “oarecare” Adrian Ionuț Prigoană. Sau nu chiar oarecare? Adrian Ionuț Prigoană este nimeni altul decât fiul pădurarului Valer Prigoană (Odihnească-se în pace!), şeful Districtului 2 Blăjoaia, din cadrul Ocolului Silvic Someşul Rece, care a murit de infarct în primăvara lui 2013.

În ziua  în care a fost îngropat, procurorii DNA l-au prins în flagrant pe Traian Mariş, directorul Direcţiei Silvice Cluj. Prigoană era un vajnic pădurar și….afacerist în imobiliare. După ce a fost numit şef de district în 2007, avându-l ca superior la Ocolul Silvic pe Traian Mariş, ulterior directorul Direcţiei Silvice Cluj arestat și ulterior condamnat cu amânare, afacerile imobiliare ale lui Prigoană au explodar, el construind sute de apartamente în Florești. În timp ce pădurile dispăreau….

Ulterior, Prigoană și-a extins afacerile spre Cluj, unde a construit în zona rezidențială Eugen Ionesco. În timp ce pădurile erau deja de negăsit prin Apuseni. Până la urmă sistemul de șpăgi de la nivelul defrișărilor ilegale și decizia de impunere a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj pentru plata TVA în valoare de 1,44 milioane de lei, i-au fost fatale.

În Dosarul lui Traian Mariș, care, surprinzător, s-a ales cu o pedeapsă extrem de blândă, procurorii descâlcesc sistemul piramidal al spăgilor din Mafia Pădurilor. De la Opincă la Vlădică, toți cotizau la superior, pentru bunul mers al defrișărilor ilegale. Din păcate, marele Dosar al Mafiei Pădurilor Apusenilor s-a stins înainte de a începe, Daniel Morar, om de bază al PDL, partener de afaceri al lui Ioan Rus și al arestatului Ioan Bene în Telenovela Hotel Meridian, nefiind atins nici măcar cu o floare. La fel cum a fost cazul Dosarului Apostu 2, Uioreanu 2, celebrul 78/P/2014, Dosarul Tower…

Revenind la Mafia pădurilor și la Valer Prigoană, potrivit stenogramelor din Dosarul Mariș, exista obișnuința ca banii primiți ca mită să ajungă dintr-o mână în alta via conturi deschise pe numele copiilor:

Prigoană Valer: Păi, mă, dacă ai avea să-mi dai o aşa şi îţi dau săptămâna care vine …
Cozonac Ioan (om de afaceri): Cum, cum, îi mai dai ceva să-i pun sau cum?
P.V.: Ce?
C.I.: Îmi dai ceva să-i pun undeva sau cum să facem?
P.V.: Păi nu ştiu cum aş face, mă. Dacă … Eu… ştiţi cum stă treaba cu mine? Am încărcări cu TVA. Eu tot, tot am pe conturi, eu nu pot nicicum la mine, nimic.
C.I.: Aha!
P.V.: Că la mine cum apare, cum îi bai.
C.I.: Altcineva, la altcineva, ceva de Transilvania, că mi-ar fi la Transilvania.
P.V.: Aha. Da, păi ia să vorbesc cu careva să vedem.
……
P.V.: Ce trebuie să fac?
C.I.: Da. Da. Da! No, bine. Păi atunci, vedem pe luni, în caz că nu mere, vă sun eu dimineaţă şi … dar să vă pregătiţi ceva, ştiţi?
P.V.: Bine. Sigur.
C.I.: … până la 10.
P.V.: Da, mă duc să deschid la copil un cont … la Transilvania?
C.I.: Da, da, cel mai bine.
P.V.: Da, mă duc şi îi deschid la copil, la Transilvania şi …
C.I.: Da. Şi cu un drum să vă dea şi un card atunci când …
P.V.: Da.
……
Prigoană Valer: Da, să trăiţi domnul
Cozonac Ioan: Şi dumneavoastră
P.V: No, oare putem rezolva problema noastră?
C.I: Putem, dar îmi trebe un din ăsta, un număr
P.V: Ai pe ce scrie?
C.I: Am şi pe ce scrie.
P.V: Acum eu cum să trimet, că nu am cum
C.I: Îi bine
P.V: RO
C.I: RO
P.V: 39
C.I: Da
(…)
C.I: Nu, îmi trebe nume
P.V: Prigoană Adrian Ionuţ

Prigoană Adrian Ionuţ. Partenerul de afaceri al lui Cristian Boitor cel arestat la cererea procurorilor DIICOT ST Alba. Iată cum se nășteau blocurile Clujului: banii din mita primită de Mafia Pădurilor din Apuseni pentru defrișările ilegale își dădeau mâna cu banii obținuți din sclavia umană, din proxenetism.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...