declaratia-unica

Declarația unică poate fi depusă până în 31 iulie

Guvernul a aprobat extinderea până la 31 iulie a termenului până la care contribuabilii, persoane fizice trebuiau să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Termenul a fost extins deoarece bonificaţia de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 şi plătit integral până la 15 martie 2019 a determinat îngreunarea Spațiului Privat Virtual. A existat un număr foarte mare de accesări ale acestui serviciu online gratuit în apropierea expirării termenului.

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au de asemenea obligația de a depune Declarația Unică.

Declarația Unică se depune online, atât prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), pe baza de nume utilizator și parolă, sau cu certificat digital calificat, cât și prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

Declarația se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF, sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Nedepunerea la termenele prevăzute de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art.336, alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală.

 Citește și:

Depunerea formularului DECLARAȚIA UNICĂ

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare