Cum îi aducem acasă pe antreprenorii din Silicon Valley

Organizaţia locală din domeniul high tech RePatriot a pus bazele unui pod de legătură cu românii din San Francisco, după o primă misiune economică de explorare și schimb de experiență pentru dezvoltarea unor noi afaceri.

Cele două părţi au analizat posibile proiecte comune, în special antreprenoriat și educaţie. RePatriot a vizitat trei companii românești din San Francisco: Fyusion, Pogo – RocketSpace și Branch. După vizita companiilor de succes fondate de românii din Silicon Valley, românii au fost față în față cu fondatorii unor business-uri de zeci sau de sute de milioane de euro, folosite în activitatea de zi cu zi (CrazyEgg, Hootsuite, Asana, Waze).

„Discuțiile cu românii care trăiesc în Silicon Valley ne ajută să înţelegem cum putem noi, de acasă, să îi ajutăm, dar și cum ar putea ei contribui la dezvoltarea României. Joncțiunea făcută în Silicon Valley deschide noi oportunități pentru dezvoltarea afacerilor noastre, care pot aduce un plus extraordinar României.

Tot mai mulți români din străinătate ar dori să se întoarcă acasă dacă aici ar avea oportunități și o societate fără birocrație și corupție. Ei nu sunt numai cei care trimit bani, ci au cunoştinţe, abilităţi, experienţă şi o mare capacitate de muncă. Până acum, banii trimişi de aceștia au adus o contribuţie importantă la creşterea economică a României”, constată conducerea RePatriot

În octombrie, organizaţia a adus împreună, pentru prima dată, 200 de lideri din business din România cu antreprenori și executivi români care lucrează și trăiesc în străinătate. Cei de la RePatriot au mers prin Europa, au susținut 20 de conferințe în Italia, Marea Britanie, Irlanda, Spania, Germania, România, cu 2.500 de participanți, au avut 2 milioane de interacțiuni pe rețele sociale.

„Marea majoritate au emigrat pentru că în țară au fost agresate principiile fundamentale, le lipseau oportunitățile și perspectivele unui viitor mai bun. Românii au ales să plece în mare majoritate în lumea occidentală, o lume liberă a competiției și respectului, a corupției foarte scăzute, a valorilor etice, emigrând în economii funcționale. Cei mai mulţi români îşi iubesc ţara şi e momentul să strângem rândurile să lucrăm împreună”, afirmă Marius Bostan, inițiator al proiectului.

În viziunea RePatriot, 10.000 de antreprenori se pot întoarce deja acasă la salarii comparabile cu cele din țările de adopție, însă pentru aceasta administrația și companiile trebuie să fie pregătite în privinţa impactului cultural, educativ, civilizațional și democratic.

RePatriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat inițiat în 2015 de către liderii din business-ul românesc, antreprenorii și executivii de top, la propunerea Fundației Romanian Business Leaders (RBL). Participarea se face pe bază de voluntariat.

Proiectul se adresează și românilor care sunt de mult timp în străinătate și vor să rămână acolo, dar sunt interesați să pornească o afacere și să fructifice oportunități în țară, transferând în România bunele practici dobândite în țara adoptivă.

RBL este o organizație care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. Misiunea sa este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile. Direcţiile sale de acţiune sunt educaţia, cultura antreprenorială şi buna guvernare.

Afaceri comune clujeano-americane

În portofoliu său se află companii de renume mondial din Top 500 Fortune, Silicon Valley şi Wall Street, din domeniile financiar-bancar, telecomunicaţii, medical, educaţie, media, precum Microsoft, Toshiba, Alcatel, Sharp, Swisscom, Sprint. În 2016, Softvision a fuzionat cu SPI (SUA), având parte de o extindere geografică. Softvision figura între primii 10 angajatori privaţi din judeţul Cluj în 2015, având 1.130 de angajaţi.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii