Cresc preţurile la locuinţe. O vilă din Cluj, vândută cu 780.000 de euro

Expertul imobiliar clujean Răzvan Cuc anticipează o majorare a preţurilor în oraşe, inclusiv în cele mai mici, în linie cu tendinţele europene.

Cei care vor să investească într-un imobil în acest an sunt îndemnați să nu amâne momentul, întrucât atât prețurile pentru chirie, cât și cele de cumpărare a unui imobil, își vor continua trendul ascendent, potrivit unei analize realizate de RE/MAX. Până la finalul anului, prețurile pentru casele și apartamentele din România din zonele urbane vor crește cu 8-10%, comparativ cu tarifele din 2016.

Dacă în 2016, în România, prețul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul în curs, specialiștii RE/MAX anticipează o creștere situată între 8-10%. O evoluție asemănătoare este așteptată la chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, prețul va crește cu 7-10% față de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.

„Programele guvernamentale și condițiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienți aflați la prima tranzacție imobiliară. O dată cu cererea de pe piață a crescut și valoarea ofertelor. Dacă în 2015, prețul mediu pentru închirierea unui apartament din zona urbană a fost de 440 de euro, un an mai târziu, prețul pe metru pătrat pentru un imobil asemănător a crescut cu puțin peste 5 euro. Pentru perioada următoare, anticipăm un ritm de creștere mai accelerat, în linie cu tendințele europene, atât în zonele urbane, cât și în cele periferice și în orașele mai mici”, a menționat Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România.

Potrivit analizei, căutările pentru o nouă tranzacție imobiliară încep pe intenet, motoarele de căutare arătând o creștere semnificativă în 2016, de 3,5 ori față de anul anterior, a accesărilor pentru cuvântul „casă”. Același raport arată că, pe loc secund în clasament, se află cuvântul cheie „apartament”, urmat îndeaproape de „teren”. Nivelul de căutări pe ultimele două segmente a rămas stabil în ultimii cinci ani.

Apartamentele din zona urbană, vânate în Europa

Situația din România este asemănătoare cu cea a multor state din Europa, creșterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbană fiind remarcate și în țări precum Olanda și Spania, ajungând chiar și până la 16% în Malta. Piețele imobiliare din Portugalia, Grecia și Scoția arată semnale concrete de stabilizare, numărul de tranzacții fiind așteptat să crească și în aceste țări.

În perioada 2015-2016, prețurile pentru vânzarea caselor și a apartamentelor au crescut semnificativ. Cele mai mari evoluții s-au înregistrat în Lituania (+13%), Germania și Luxemburg. Nici zonele rurale nu sunt excluse din previziunile de creștere, în Austria și Estonia fiind anticipate evoluții de până la 4%. O stagnare a tarifelor de vânzare și închiriere este anunțată doar în Franța, Grecia și Elveția.

Unul dintre cele mai importante criterii de diferențiere a costurilor rămâne locația imobiliului. Potrivit lui Michael Polzler, director general al RE/MAX Europa, zonele de aglomerare se extind treptat în Germania, în timp ce tinerii italieni preferă arile centrale ale marilor orașe pentru a diminua timpul dedicat navetei. La nivel european, diferența de preț dintre un apartament localizat în aria centrală şi unul situat periferic este de până la 64%, iar pentru case diferența ajunge la 44%.

Același criteriu este determinant și în rândul românilor care cumpără sau închiriază o proprietate. Clasamentul este completat de aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitățile și facilitățile de care dispune, situația juridică și, nu în ultimul rând, vecinătățile și coproprietarii.

Clujul, fruntaş în topul vilelor

În ceea ce privește cele mai mari bugete alocate pentru o locuință în 2016, primul loc îl ocupă un apartament de lux de 1.250 mp, situat în centrul orașului Amsterdam, care s-a vândut cu 24,5 milioane de euro. Pe locul secund se clasează o vilă din Elveția, cu 5,8 milioane de euro, în timp ce prețul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro. În România, cea mai valoroasă tranzacție intermediată de RE/MAX pe segmentul rezidențial a fost de 780.000 de euro și a constat într-o vilă din Cluj-Napoca.

Raportul RE/MAX privind situația locuințelor din Europa oferă prezentare generală a pieței imobiliare din Europa, oferind date despre dezvoltarea prețurilor bazate pe date interne ale francizelor. RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiinţată în 1973 în Denver, are 100.000 de agenţi afiliaţi în 7000 de birouri. În Europa, RE/MAX este prezent în 33 de ţări, cu 1.600 birouri şi 17.000 de agenţi.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii