„Creierele” IT de la guvern părăsesc noul executiv

Bursierii GovITHub refuză să își continue activitatea sub coordonarea actualului guvern și a echipei sale de miniștri în urma adoptării ordonanței de urgență prin care sunt modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală privind abuzul în serviciu și a proiectului de lege privind grațierea.

Programul guvernamental a fost creat în 2016 ca urmare a unei inițiative de implicare civică a specialiștilor IT din mediul privat care își doresc să contribuie în mod activ la digitalizarea instituțiilor publice și la îmbunătățirea relației cetățeanului cu statul.

Principiile care guvernează activitatea GovITHub au la bază transparența, implicarea civică și un sistem deschis de colaborare cu societatea civilă, de tip open source, care a făcut posibil ca în patru luni de activitate GovITHub să dezvolte proiecte cu impact național care ar fi costat statul român 1 milion de euro.

„Deciziile guvernului actual luate în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum și modul în care acestea au fost adoptate, invalidează misiunea GovITHub și contravin flagrant atât principiilor care au pus bazele acestui program, cât și valorilor personale ale bursierilor.

Așadar, bursierii GovITHub au luat în regim democratic hotărârea să înceteze colaborarea cu actualul guvern. Prin această poziție oficială ne exprimăm îngrijorarea pentru direcția periculoasă în care se îndreaptă România și tragem un semnal de alarmă privind valorile democratice ce trebuie protejate”, susţin aceştia.

Operațional din 3 octombrie, programul guvernamental reunește voluntari și bursieri, specialiști din domeniul IT, cu scopul comun de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice.

GovITHub a avut parte de susținerea a sute de voluntari care împărtășesc valorile şi dorința de modernizare a societății românești. Proiectele finalizate cu succes cu ajutorul lor și al numeroșilor reprezentanți oficiali din administrația publică au convins de viabilitatea aspirațiilor de digitalizare, transparentizare și eficientizare.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii