Corina Creţu şi UE pun biciul pe România în privința absorbției fondurilor europene

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a avertizat România, de la Cluj, asupra faptului că trebuie României să accelereze absorbţia fondurilor europene: “România ar trebui să folosească maimult din experienţa câştigată în anii trecuţi, pentru a avea o rată de absorbţie cât mai ridicată. Ritmul actual lasă mult de dorit – desi de la Bruxelles există tot sprijinul, România nu reuşeşte să demareze absorbţia în cadrul financiar 2014-2020, iar acest lucru reprezintă un risc! Am venit în România pentru a continua dialogul cu autorităţile şi pentru a ajuta, dar şi pentru a transmite un avertisment: România trebuie să accelereze ritmul absorbţiei fondurilor europene, iar aici nici un minut nu e de pierdut. Pentru că orice întârziere generează un risc important asupra propriei economii”.

Ea a mai spus că va continua dialogul cu autorităţile române şi speră să existe disponibilitate şi interes din partea Guvernului: “Sper ca apropiata campanie electorală să nu afecteze munca administraţiei. Cred că trebuie să separămmunca în administraţie de politică, pentru ca 2016 să nu fie un an pierdut. Şi mai sper ca România să valorifice pe deplin şansele pe care le are”.

Ea a atras atenţia şi în cceea ce priveşte folosirea fondurilor de coeziune acordate oraşelor din România şi pentru care a fost prelungit termenul până în iunie: „E un semn de încredere pe care Comisia Europeană o acordă oraşelor europene, este pentru prima dată în istoria UE când o parte din buget se duce direct şi va fi gestionat direct de oraşe. Iar România a alocat aproape 20% din totalul fondurilor de coeziune către oraşele României. Speranţa mea este că această campanie electorală nu va împiedica primarii să lucreze pentru implementarea unor proiecte care mai sunt şi care au ca dată finală iunie 2016. Am făcut această derogare pentru 58 de de proiecte majore, din decembrie 2015 până în iunie 20016. Cred că este foarte important ca şi comisar european să transmis acest semnal, pentru că dacă aceste lucrări nu se vor termina până în iunie 2016, banii se vor pierde şi e vorba de 58 de proiecte majore în ţară”.

Corina Crețu a participat, joi, la Cluj, la seminarul “Simplificarea Fondurilor structurale și de investiții europene”, alături de preşedintele Comisiei de dezvoltare regională a Parlamentului European, Iskra Mihaylova, de europarlamentarul Mircea Diaconu şi de vicepremierul Vasile Dîncu.

Nelu Pop

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.