Constructorii, loviți de perioada electorală și de legea dării în plată

Datele comunicate de Institutul Național de Statistică indică scăderea puternică a sectorului de construcții intensiv în capital și în forță de muncă în noiembrie 2016.

Evoluția negativă a fost determinată de gradul ridicat de prudență în sfera investițională, în contextul incertitudinilor privind deciziile viitoare de politică economică externe și interne, cu impact asupra costurilor de finanțare, dată fiind perioada electorală din România și din SUA.

O serie de lucrări au fost amânate până după intrarea în vigoare a eliminării taxei pe construcții speciale. Sectorul construcții a scăzut pentru a doua lună la rând în noiembrie, iar ritmul lunar de declin s-a intensificat la 4%. Această evoluție a fost determinată de deteriorarea semnificativă a componentelor reparații curente (declin cu 12,9%) și reparații capitale (scădere cu 28,8%).

Construcțiile noi au urcat cu un ritm lunar de 0,9%. Sector a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în noiembrie, iar ritmul s-a intensificat la 13,3%. Această evoluție a fost determinată de declinul componentelor reparații capitale (cu 43,5% an/an) și reparații curente (cu 15,8% an/an). Lucrările de construcții noi s-au redus cu 2,3%.

Din perspectiva analizei pe obiecte de construcții se observă accelerarea dinamicii construcțiilor rezidențiale (la 78,2% an/an), evoluție determinată de disiparea impactului legii dării în plată. Lucrările de construcții nerezidențiale au consemnat un avans de 17,9% an/an. Ritmul de declin din sfera lucrărilor de inginerie civilă s-a intensificat la 37,4%. În perioada ianuarie – noiembrie 2016 sectorul de construcții a consemnat un declin de 0,9%.

Din perspectiva analizei pe elemente de structură evoluția a fost determinată de declinul reparațiilor capitale cu 19,6% an/an, ce reflectă prudența companiilor în materie de investiții. Lucrările de reparații curente și cele de construcții noi au crescut cu ritmuri de 0,9%, respectiv 2,7% la 11 luni din 2016. Din analiza pe obiecte de construcții se observă declinul lucrărilor inginerești cu 5,8% an/an, ca urmare a tergiversărilor în materie de infrastructură publică.

Lucrările de clădiri nerezidențiale au crescut cu 2,3% an/an, iar cele pe segmentul rezidențial s-au majorat cu 13,5 an/an (evoluție care reflectă depășirea consecințelor legii dării în plată). Conform noilor prognoze, acest sector ar putea crește cu ritmuri medii anuale de 5,9% în 2017, 2,6% în 2018, respectiv 4,9% în 2019, relevă un raport asupra pieței construcțiilor a Băncii Transilvania.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii