Constructorii îşi revin după criză. Creşteri anuale de 4%

Datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică indică persistenţa unui climat dificil în sfera construcţiilor, sector intensiv în capital şi în forţa de muncă, relevă un raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

Această evoluţie reflectă divergenţa între consolidarea momentului pozitiv în sfera rezidenţială şi dinamica nefavorabilă a investiţiilor publice. Sectorul a scăzut cu un ritm lunar de 0,6% în februarie, evoluţie ce poate fi interpretată sub forma unei corecţii normale după creşterea cu 5,6% din ianuarie.

Construcţiile noi au crescut cu 2,9% lună/lună, iar reparaţiile curente au consemnat un avans de 5%. În schimb, reparaţiile capitale au continuat să scadă, cu 9,5%.

În dinamica an/an sectorul a scăzut pentru a opta luna consecutiv în februarie, iar ritmul de declin s-a intensificat la 3,4%. Reparaţiile curente şi lucrările de reparaţii capitale au consemnat ritmuri de declin de 1,7%, respectiv 29,7%. Construcţiile noi au continuat să crească în februarie, sub influenţa eliminării taxei pe construcţii speciale, dar ritmul s-a temperat la 0,1%.

Lucrările rezidenţiale stau mai bine

Din perspectiva obiectelor de construcţii se evidenţiază accelerarea lucrărilor rezidenţiale de la 56,6% an/an în ianuarie la 70,3%  în februarie, cea mai bună dinamică din vara anului 2014. Această evoluţie a fost susţinută de ameliorarea veniturilor populaţiei, cererea ridicată pentru programul Prima Casă, nivelul accesibil al costurilor de finanţare şi de reducerea distorsiunilor determinate de legea dării în plată.

La polul opus, lucrările de clădiri nerezidenţiale au scăzut pentru a treia lună la rând în februarie, iar ritmul de declin s-a intensificat la 16,4% an/an. Lucrările de construcţii inginereşti au scăzut pentru a opta lună la rând în februarie, cu 19,3%, pe fondul evoluţiei nefavorabile a investiţiilor publice.

În primele două luni ale anului curent sectorul a consemnat un ritm de declin de 2,1% an/an. Din perspectiva elementelor de structura această evoluţie a fost determinată de declinul lucrărilor de reparaţii curente (cu 7,9%) şi reparaţii capitale (cu 19,7%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,7%, evoluţie influenţată şi de eliminarea taxei pe construcţii speciale de la 1 ianuarie.

Salariile mai mari şi Prima Casă dinamizează piaţa

Din analiza pe obiecte de construcţii se evidenţiază avansul lucrărilor de clădiri rezidenţiale cu 63,7% an/an, dinamică la care au contribuit atât interesul pentru Prima Casă, majorarea veniturilor populaţiei, nivelul accesibil al costurilor de finanţare, cât şi nivelul ridicat al costului de oportunitate pentru cei care deţin exces de capital şi privesc piaţa imobiliară sub forma unui instrument de investiţii.

Construcţiile de clădiri nerezidentiale au scăzut cu 11,7%. Lucrările de construcţii inginereşti s-au diminuat cu 19,8%, pe fondul declinului de cheltuieli de capital realizate de stat cu 16,3% în perioada ianuarie-februarie.

„Ne aşteptăm la stabilizarea sectorului de construcţii pe termen scurt (revenirea în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale), evoluţie susţinută de consolidarea ciclului economic postcriză, eliminarea taxei pe construcţii speciale, nivelul accesibil al costurilor de finanţare şi premisele de reluare graduală a investiţiilor publice. În acest scenariu sectorul de construcţii ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de aproximativ 3,9% în 2017, de 1,7% în 2018 şi de 4,2% în 2019”, susţine Andrei Rădulescu, senior economist al BT.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii