Consiliul Concurenţei încurajează „turnătorii” din industria laptelui

Instituţia a sancţionat cinci producători de lactate cu amenzi de 8,5 milioane de lei pentru trucarea unor licitaţii organizate în anii 2010 şi 2011 în cadrul programului „Cornul şi laptele”.

Instituţia a constatat că pe parcursul licitaţiilor, cele cinci companii au acţionat concertat, în sensul că în prima etapă au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitaţie de autorităţile contractante, iar în etapa de licitaţie electronică şi-au împărţit loturile pentru care au licitat.

În cadrul fiecărei licitaţii, în etapa de licitaţie electronică fiecare ofertant şi-a ales 1 sau 2 loturi pentru care a acţionat, ceilalţi nelicitând pentru acestea. În acest fel au licitat doar pentru loturile pe care ştiau că le vor câştiga, eliminând concurenţa.

„O licitaţie este eficientă din punct de vedere al preţurilor şi calităţii bunurilor ofertate numai în condiţii de concurenţă reală. În această situaţie, ofertanţii au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare dintre cele cinci companii, câştigând cel puţin un contract în cadrul fiecărei licitaţii” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Două din cele cinci companii, Albalact şi Simultan, au recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale, iar amenda a fost redusă cu 20% din nivelul de bază. „Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor”, precizează oficialii instituţiei

Napolact Cluj, învinsă de stat

Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză Consiliului Concurenţei în alt dosar în care societatea clujeană contesta sancţiunea pe care instituţia a stabilit-o pentru o înţelegere la fixarea preţurilor cu mai multe lanţuri de mari magazine. Consiliul a motivat că Napolact făcea parte dintr-o înţelegere ce implica 21 de furnizori şi lanţurile de magazine Metro, Real, Selgros şi Mega Image, iar după finalizarea investigaţiei din perioada 2005-2009 a aplicat amenzi de 154 de milioane de lei.

„În urma investigaţiei a fost sancţionată încălcarea legii concurenţei atât pentru stabilirea preţurilor de revânzare (de raft), cât şi pentru comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor. Consiliul a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă, prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un preţ fix sau minim. Această practică duce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul”, a precizat instituţia.

Companii sancţionate din programul guvernamental

Albalact      4.953.725 lei

Simultan     2.215.758 lei

Dorna         1.020.891 lei

Lacta           261.306 lei

Deltalact     139.860 lei

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii