Sunteti aici:EconomicCompania de Apă ARIEŞ va demara un nou proiect pe bani europeni

Compania de Apă ARIEŞ va demara un nou proiect pe bani europeni

Publicat in data

Screen-Shot-2015-07-01-at-15.11.52-640x223

Data comunicatului: 01.07.2015

Compania de Apă ARIEȘ va demara un nou proiect pe bani europeni

În cadrul proiectului „ Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii”, s-au realizat economii care, în urma demersurilor CAA, vor rămâne în comunitate, prin demararea unui proiect. Acest proiect are ca scop îmbunătăţirea serviciilor oferite de companie. Valoarea aplicaţiei de finanţare (a economiilor mai sus amintite)  este de aproximativ 6 milioane euro.

Directorul general al CAA, Cristian Octavian Matei, oferă mai multe detalii: „Am găsit soluţii pentru multe probleme cu care s-a confruntat comunitatea noastră, respectiv cetăţenii din arealul de deservire al Companiei de Apă ARIEŞ.

Astfel, în cursul anului 2014,  Compania de Apă Arieş a efectuat demersuri susţinute pe lângă AM POS Mediu  pentru a utiliza economiile realizate în cadrul proiectului din etapa întâi.

Aceste eforturi au fost încununate de succes şi în perioada imediat următoare vom demara o serie de investiţii care sunt menite să rezolve rapid câteva probleme.

Cele mai importante realizări după finalizarea investiţiei sunt: înlocuirea apometrelor în întreg arealul deservit. Aceste echipamente cu citire la distanţă au avantajul că, utilizatorii nu vor mai fi deranjaţi pentru “citirea contoarelor de apă” şi vor avea acces în timp real la informaţii legate de consumul de apă.

O altă realizare este achiziţionarea utilajelor moderne. Acestea ne vor ajuta la rezolvarea cu celeritate a avariilor şi se vor putea realiza noi investiţii (extinderi și reabilitări reţele)

Prin demararea acestui proiect, se vor îmbunătăţii multe aspecte socio-economice din Turda, Câmpia Turzii şi comunele arondate: crearea de noi locuri de muncă pe perioada derulării proiectului; creşterea economică regională, prin îmbunătăţirea infrastructurii;  servicii eficiente şi adecvate de apă potabilă şi apă uzată, lucru ce va conduce la atragerea investitorilor în comunitatea noastră;

creşterea calităţii vieţii şi mediului înconjurător şi implicit îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din punctul de vedere al celor două servicii distribuite.

De asemenea, prin achiziţionarea echipamentelor de intervenţie se vor evita deversările apei din conductele avariate, în spaţiile publice. Aceste investiţii vor permite continuarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii,  ducând la o creştere a calităţii serviciilor oferite de CAA către cetăţeni.

Apreciem susţinerea, implicarea şi înţelegerea locuitorilor vis-a-vis cu demersurile noastre de îmbunătăţire continuă a serviciilor. Aceste îmbunătăţiri se vor resimţi în viitorul apropiat. Va fi disconfort pe perioada derulării contractelor,  prin opriri repetate de furnizare a apei, dar facem toate diligenţele pentru a scurta cât mai mult timpul acestor neplăceri.”

Descrierea proiectului:
Prin acest proiect se propune modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi apă uzată din arealul de deservire al CAA,  precum şi achiziţionarea de către Operatorul Regional a unor echipamente de ultimă generaţie,  cu scopul de a creşte capacitatea de operare:
•    Dotari suplimentare vehicule operaţionale
•    Achiziţia de echipamente operaţionale
•    Achiziţia de echipamente specifice analizelor biologice şi microbiologice pentru laboratorul de apă
•    Achiziţie şi montare contoare cu citire la distanţă
•    Implementarea unui sistem de monitorizare și control a stațiilor de pompare apă potabilă şi debitmetre pentru apa uzată
•    Reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurare Turda-Câmpia Turzii
•    Reabilitarea liniilor electrice existente la Uzina de Apă Corneşti

Prezentul proiect cuprinde:
1.    Investiţii de modernizare şi dotari pentru îmbunătăţirea capacităţii de operare a Companiei de Apă Arieş
2.    Creşterea capacităţii de întreţinere a infrastructurii de apă şi apă uzată aflată în gestiunea companiei, precum şi modernizarea Staţiei de epurare Câmpia Turzii,
3.    Modernizarea liniilor electrice de la Uzina de apă Corneşti
4.    Înfiinţarea unui Dispecerat Local la Câmpia Turzii
5.    Modernizarea Laboratorului de analiză microbiologică a apei potabile

Aceste investiţii vor deservi toate UAT-urile membre ale ADI “Apa Văii Arieşului”.

Rezultate aşteptate:
•  Îmbunătăţirea alimentării cu apă şi a capacităţii de operare în sistemul de alimentare a Operatorului Regional, datorită achiziţiei şi montajului de contoare cu citire la distanţă. Pierderile înregistrate în sistem au ramas la un nivel destul de ridicat, aproximativ 35%, acestea fiind datorate în special sistemelor de contorizare care nu au fost înlocuite prin proiectul derulat.

•   Creşterea colectării apei uzate în UAT-urile deservite de Operatorul Regional prin reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurare Turda-Câmpia Turzii, prin echiparea staţiei de epurare cu Grătar şi Staţie de primire apă provenită din vidanjare.

La sfârşitul anului 2015, Staţia de epurare va dispune de o instalaţie destinată preluării apelor uzate şi nămolului provenite din vidanjarea foselor septice, subsolurilor şi alte asemenea, asigurându-se funcţionarea optimă a staţiei de epurare, atât treapta mecanică, cât şi treapta biologică; reducerea volumului deşeurilor, deci implicit o economie pentru cheltuielile de transport ale acestora prin achiziţia unui compactor de deşeuri/reziduuri mari; optimizarea procesului de reducere a pierderilor de apă din conducte, ceea ce va conduce la o utilizare corectă a resurselor prin utilizarea unor echipamente (set loggeri, generator impulsuri) pentru detectarea scurgerilor şi remedierea acestora; intervenţia rapidă în zonele de apariţie a defectelor cu ajutorul unor dispozitive (obturator mecanic, dispozitiv de rerotunjit, aparat automat de sudură) fără a fi necesara oprirea apei din amonte; inspecţie conductelor (RoCam pentru conducte de canalizare) din arealul deservit de Compania de Apă Arieş în vederea prioritizării lucrărilor de reabilitare; efectuarea analizelor microbiologice conform standardelor europene, prin modernizarea şi dotarea unui laborator de analiză a apei potabile; funcţionarea în siguranţă a echipamentelor din staţiile de pompare apă potabilă,  automatizarea completă, eficientizarea şi efectuarea unui randament electric superior precum, şi eliminarea avariilor produse la pornirea, respectiv oprirea pompelor prin înfiinţarea unui Dispecerat Local Câmpia Turzii, cu ajutorul unor aparate de măsurat parametrii electrici, montare debitmetre apă uzată şi convertizoare şi acţionarea pompelor SPA (Mihai Viteazu, Variantă, Castanilor); furnizarea sustenabilă a serviciilor de apă şi canalizare la tarife accesibile; furnizarea unei ape de calitate, în conformitate cu cerinţele Directivei 98/83/CEE; protecţia mediului, prin implementarea unui management eficient al nămolului şi un management eficient al tratării apei uzate şi nu în ultimul rând, îmbunătăţirea unei structuri instituţionale eficiente, pentru a furniza servicii de apă şi canalizare sustenabile.

Opririle de furnizare a apei potabile vor fi anunţate din timp clienţilor din zonele afectate de lucrări.

DIRECTOR GENERAL
Cristian Octavian Matei


 

Contact: Compania de Apă Arieş SA Sediul social: str. Axente Sever nr. 2 Turda

Telefon: 0264-311771/ Fax: 0264-311772

E-mail: office@caaries.ro/

Web : http://www.caaries.ro

Project manager: Bogdan Bobic

INTRA IN DISCUTIE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...