Comisar european: firmele mici vor creşte de patru ori valoarea investiţiilor

Fondul European de Investiții (FEI) și UniCredit au semnat contractul de garanții InnovFin, acordate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) pentru a dinamiza accesul la finanțare pentru firmele inovatoare mici, mijlocii și cu capitalizare medie.

Această tranzacție beneficiază de sprijin din partea Orizont 2020, programul-cadru pentru cercetare și inovare al UE, și din partea fondului european pentru investiții strategice, pilonul central al Planului de Investiţii pentru Europa. UniCredit va oferi o finanțare suplimentară de 160 de milioane de euro companiilor inovatoare din România, Bulgaria, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Cehia, Slovacia și Serbia.

“România a alocat 100 de milioane de euro pentru inițiativa pentru IMM-uri. Se estimează că efectul de pârghie al investițiilor private în împrumuturi pentru IMM-uri va crește de patru ori valoarea investițiilor prin această inițiativă, sub formă de garanții neplafonate pentru 400 milioane de euro sau mai mult.

Finanțarea UE reprezintă o sursă principală de investiții publice și România a beneficiat în mod clar: reducerea efectelor crizei financiare și economice, crearea de noi locuri de muncă, sprijin pentru cercetare și inovare, reabilitarea infrastructurilor”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Băncile din Bosnia și Herțegovina și Serbia vor beneficia de sprijinul unei garanții oferite de FEI și sprijinită prin Orizont 2020, în timp ce contractele de garanție cu băncile grupului UniCredit din România, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria vor avea la bază sprijinul Planului de Investiții pentru Europa.

“Acest acord este o veste excelentă pentru companiile mici inovatoare din aceste 8 țări. Finanțarea suplimentară de 160 de milioane de euro disponibilă prin acest acord demonstrează că Planul de Investiții joacă un rol crucial pentru Comisia Europeană în atingerea obiectivului de a sprijini IMM-urilor să creeze joburi, să inoveze și să crească”, spune vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

Tranzacția reflectă angajamentul UE de a lansa rapid inițiative concrete care au ca țintă accelerarea tranzacțiilor de finanțare și garantare capabile să impulsioneze crearea de locuri de muncă și creșterea economică în UE.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii