alin tise banner

Clujul – loc de top în industria IT din România

Sectorul IT este cel mai mare generator de business şi locuri de muncă din România. Din cele 14.000 de companii IT care îşi desfăşoară în prezent activitatea în România, aproximativ 9% sunt localizate în Cluj-Napoca – arată cel mai recent studiu referitor la industria IT naţională realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari companii de profil. Din studiu se desprinde faptul că, raportat la populaţia orasului, Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti care lucreaza în domeniul IT, adică 1 la 25 de persoane.

De asemenea studiul precizează că pe nişa IT şi tehnologie, în România,  toate companiile au generat, în 2014, venituri cumulate în valoare de 4 miliarde euro, acestea punând la dispoziţie peste 75.500 de locuri de muncă permanente pentru angajaţi. La aceştia se adaugă specialiştii PFA, aproximativ 17.000 în 2014, la nivelul întregii ţări.

Realizat în baza veniturilor declarate ale celor 14.000 de companii şi pe un eşantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari companii care lucrează în domeniu din ţară, studiul Cluster iTech Transilvania by ARIES arată că judeţul Cluj, cu o pondere de 9%, se află pe locul  al doilea în topul regiunilor cu cele mai numeroase companii de profil. Clujul şi Bucureştiul au un număr egal de companii cu peste 1.000 de angajaţi.

În anul 2014, cifra de afaceri cumulată a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (aproximativ 4 miliarde de euro) în creştere cu 26% faţă de 2013, o pondere de  11% din aceasta fiind realizată de companiile clujene. “Aşteptarea noastră este că numărul angajaţilor direcţi, alături de cei care colaborează în regim PFA, să depăşească 100.000 de specialişti IT la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014”, a declarat Voicu Oprean, preşedinte ARIES Transilvania

În prima parte a anului în curs, salariul mediu net, declarat de către reprezentanţii companiilor IT incluse în studiu, este de circa 2.600 lei, peste jumătate din companiile participante la studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES urmând să realizeze creşteri ale salariilor cu 16%, pînă la finele anului.

Clausterul iTech Transilvania by ARIES este destinat printre altele formării resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate şi sprijinirii inovării. Acesta are 50 de membri din regiunea Nord-Vest a ţării, profilul de activitate ale acestora fiind extrem de divers: IMM-uri, mediul universitar, administraţie publică locală şi asociaţii non profit.

C.M.

masca-medicala
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii