Clujul are a doua piaţă imobiliară a României. 81 de proiecte, vândute integral

1.400 de ansambluri rezidențiale cu minim 30 de apartamente sunt localizate în șapte mari orașe ale țării și împrejurimi. Acestea se află în diferite faze de dezvoltare: unele au obținut recent autorizația de construire sau se află în proces de inițiere a planului urbanistic zonal (PUZ), în vreme ce altele au fost deja vândute, subliniază o analiză realizată în perioada martie-aprilie de portalul Imobiliare.ro.

Cele mai multe proiecte se găsesc în zona capitalei, iar în următorul oraș clasat, numărul acestora se situează la mai puțin de jumătate. Numărul de ansambluri existente într-un oraș nu reprezintă un indicator direct al volumului ofertei de locuințe noi – un cuvânt important de spus în acest sens îl are și amploarea respectivelor complexuri rezidențiale.

În acest context, interesul pentru segmentul rezidențial nou s-a triplat din 2012 încoace, astfel că 60% dintre potențialii cumpărători ar opta pentru o locuință nouă, în detrimentul uneia vechi. Corelat cu faptul că multe dintre ansamblurile curpinse în acest studiu sunt încă nefinalizate, unele dintre ele așteptând chiar demararea lucrărilor de construire, însemnând că solicitările tind să depășească oferta concretă din piață, ceea ce explică entuziasmul dezvoltatorilor de a demara noi proiecte în marile orașe.

Revin proiectele din centrele oraşelor

În centrele regionale analizate pot fi observate două tendințe ce reușesc să coexiste, deși aflate în concurență: pe de o parte, în zonele periferice ale marilor orașe, atractive datorită disponibilității terenurilor pentru construcții, au fost și continuă să fie dezvoltate o serie de ansambluri rezidențiale, mai mari sau mai mici, de regulă de apartamente; pe de altă parte, odată cu revenirea pieței după perioada de recesiune, o serie de investitori se orientează spre zone mai bine cotate, din interiorul orașelor, cu acces la mijloacele de transport în comun și facilitățile urbane.

În Bucureşti există 500 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente; dintre acestea, 124 sunt vândute, 99 au obținut autorizația de construire sau sunt în faza de inițiere a PUZ. Restul sunt disponibile spre vânzare, fie proiecte existente (ajunse la faze ulterioare de dezvoltare), fie nou-lansate.

Clujul reunește a doua ofertă de ansambluri rezidențiale din România, respectiv 192 de proiecte, din care 91% de apartamente. Dintre acestea, 60 sunt disponibile în piață, 81 au fost deja vândute, iar restul au autorizația de construire sau sunt în proces de realizare a PUZ.

Puzderie de apartamente în Baciu şi Floreşti

„Aflat într-o strânsă concurență cu Bucureștiul în ceea ce privește prețurile locuințelor, Clujul a cunoscut, încă din perioada de boom, o dezvoltare rezidențială intensă a localităților limitrofe. Cel mai mare proiect rezidențial din această zonă (ansamblul rezidențial Calea Baciului), format din 11 blocuri cu 1.800 de apartamente, se află în comuna Baciu.

În Florești, ce s-a transformat într-o adevărată localitate-satelit a orașului de pe Someș, cele mai mari proiecte, respectiv Multiserv 1 și Multiserv 2 (ambele dezvoltate de Wohnung Invest), ajung la câte 600 de unități locative. În interiorul orașului, proiectul cu cele mai multe locuințe finalizate până acum este Bonjour Residence, din cartierul Bună Ziua, ce numără tot 600 de unități”, conform experţilor Imobiliare.ro.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii