Clujenii au din nou avion de Budapesta

Trei dintre zborurile low-cost ale Wizz Air de la Târgu-Mureş sunt transferate la Cluj-Napoca: Budapesta, Frankfurt Hahn şi Baden-Baden, în timp ce lucrările pistei de la aeroportul mureşean se află în desfăşurare.

În 2012, compania maghiară de stat Malev, ce opera zborul de Budapesta, a intrat în faliment, însă cursa nu a mai fost preluată de către Wizz, aşa cum firma privată anunţa iniţial. „Ca urmare a necesităţilor în ceea ce priveşte utilizarea capacităţii, am hotărât să deservim rutele mai frecvente, astfel că am decis închiderea rutei Cluj-Napoca – Budapesta. Această decizie urmează preferinţelor pasagerilor”, preciza atunci conducerea Wizz.

Malev a sucombat după 66 de ani de activitate. Aceasta opera două zboruri pe zi la Budapesta. În 2010, Malev a înlocuit aeronavele de Cluj cu altele mai mici, de 70 de locuri, faţă de aparatele Boeing, de 130 de locuri, din cauza reducerii numărului de pasageri. După falimentul Malev, Wizz a anunţat că îşi extinde baza din Budapesta şi că investeşte acolo 100 de milioane de dolari.

Comisia Europeană a cerut Malev să restituie ajutoare de stat de 390 de milioane de dolari, încasate între 2007 şi 2010. Malev opera practic în faliment atunci când guvernul ungar a declarat-o drept companie cu importanţă strategică, statut care proteja afacerile de creditori.

Patru rute noi, trei transferate

Conducerea Wizz a anunţat că din martie va aloca a şasea aeronavă flotei din Cluj-Napoca şi că va deschide alte patru noi rute către Stockholm, Bratislava, Larnaca şi Malta. Aeronava reprezintă o investiţie suplimentară de 98 de milioane de euro, mărind cu 36 de locuri de muncă directe echipa din Cluj, formată din 163 de angajaţi. Biletele cele mai ieftine pe aceste trasee vor costa între 39 şi 99 de lei.

Operatorul va creşte din 2017 frecvența zborurilor din Cluj spre Basel, Barcelona, Nurnberg, Bergamo, Dortmund și Londra. De pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu compania operează 34 de rute către 16 ţări. În ultimele 12 luni, până la 30 noiembrie, Wizz a transportat 1,3 milioane de pasageri către şi de la baza sa din Cluj. 750 de angajaţi permanenţi lucrează la Wizz Air România.

Wizz Air operează o flotă de 74 de aeronave Airbus şi oferă 450 de rute ce asigură conexiunea între 38 de ţări. Personalul companiei se ridică la 2.800 de angajaţi. În anul financiar încheiat pe 31 martie 2016 aceasta a contabilizat 20 de milioane de pasageri. Pe aeroportul clujean operează curse 13 companii, cele mai multe zboruri fiind susţinute de Wizz Air, Tarom, Lufthansa şi Blue Air.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii