Clujul, depăşit la infrastructura medicală

Cele mai bune cartiere din punctul de vedere al accesului la facilități medicale din Cluj-Napoca sunt Zorilor, Centru și Gheorgheni, iar la coada clasamentului se află Bună Ziua, Someșeni și Dâmbul Rotund.

Cu 16 spitale de stat și private, 90 de cabinete private și zeci de farmacii, Oradea a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din România, într-un studiu realizat de platforma Storia.ro.

Topul continuă cu Brașov, Timișoara, Târgu-Mureș, Baia Mare, Pitești, Cluj-Napoca. Printre cele mai dezavantajoase orașe ca facilități medicale se numără Giurgiu, Focșani, Tulcea, Călărași, Constanța, Bacău și Vaslui.

Dacia din Timișoara ocupă prima poziție în clasamentul cartierelor cu cele mai bune facilități medicale din România. Topul continuă cu Ștefan cel Mare (București), Gavana 3 (Pitești), Zorilor (Cluj-Napoca), 7 Noiembrie (Târgu- Mureș), Soarelui (Timișoara), Centrul Civic (Brașov) și Cedonia (Sibiu). Cartierul Rogerius din Oradea ocupă poziția 5. La coada clasamentului sunt cartierele Gai (Arad), Bereasca (Ploiești), Ferneziu (Baia Mare) și Gară (Slatina).

Banat a fost desemnată de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilități medicale, urmată de Maramureș, Crișana și Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepției locuitorilor a fost obținut de Dobrogea, Moldova și Muntenia. Zona București-Ilfov se află la mijlocul clasamentului.

În general, orașele cu un număr mare de locuitori, cu un produs intern brut ridicat și o rată a șomajului scăzută au fost considerate și cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orașe ca facilități medicale au în medie sub 100.000 de locuitori și o rată a șomajului ridicată.

Capitala ocupă locul 9 în topul orașelor cu cele mai bune facilități medicale din România. Pe primele locuri se situează cartierele Ștefan cel Mare, Dorobanți, Cotroceni, Floreasca, apoi Basarabia, Aviației și Titan. Ultimele poziții sunt ocupate de Prelungirea Ghencea, Ferentari, 23 August. Giulești, Baicului, Rahova sau Militari sunt cartiere desemnate de bucureșteni ca fiind dezavantajoase, iar la mijlocului clasamentului se găsesc Tei, Bucur Obor sau Colentina.

Centrul Civic, Astra și Tractorul sunt cartierele din Brașov cu cele mai bune facilități medicale, iar Stupini, Delta Cetății și Noua sunt cele mai dezavantajoase din acest punct de vedere. Pentru timișoreni, cartierele Dacia, Soarelui și Girocului au fost evaluate de către localnici ca având cele mai bune facilități medicale, iar la coada clasamentului se numără zonele Aeroport, Freidorf și Lugojului.

Locuitorii din Târgu-Mureș au desemnat 7 Noiembrie, Bd. 1848 și Central ca fiind zonele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus se numără Mureșeni, Unirii, Tudor Vladimirescu. Piteștenii au desemnat cartierele Nord-Spitalul Județean, 9 Mai și Central ca fiind zonele cu cele mai bune facilități medicale.

Oradea, Braşov şi Timişoara au depăşit Clujul

Percepția asupra accesului la cele mai bune facilități medicale este cea de-a treia temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și de agenția D&D Research, „Orașele și cartiere din România”, ce se va desfășura până la finalul anului. Până în prezent, 170.000 de români au răspuns chestionarului propus.

Participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al accesului la facilitățile medicale, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Conform aceleași cercetări, Oradea a fost evaluat ca fiind şi orașul cu cel mai înalt grad de siguranță, iar Brașovul, cu cel mai avantajos cost al vieții. Rezultatele sunt actualizate lunar, în funcție de răspunsurile completate în cadrul chestionarului. Storia.ro este un site de anunțuri dedicat sectorului imobiliar, lansat de OLX.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii