Clujenii care muncesc în străinătate riscă să fie impozitaţi de două ori

Cetăţenii plecaţi din ţară care nu şi-au clarificat rezidenţa fiscală pot fi subiectul dublei impuneri dacă nu se conformează cu procedurile necesare la organul fiscal competent. Câteva mii, posibil zeci de mii de români pot fi în această situaţie.

Persoanele care nu-și declară venitul global până la 25 mai pot primi notificări de la organele fiscale, pe baza datelor obținute prin schimbul de informații din Uniunea Europeană (UE). Acelaşi risc există şi în cazul cetăţenilor străini care au avut statut de rezidenţi fiscali în România, dar nu s-au scos din evidenţele fiscale la plecarea din ţară pentru o perioadă mai mare de 183 de zile.

Acţiunile administrațiilor fiscale nu mai rămân limitate la teritoriul național, ca în trecut, susţine Andreea Cosmănescu, manager în compania de consultanţă EY România. Situaţia veniturilor din salarii, remuneraţiile administratorilor, asigurările de viaţă, conturile financiare, veniturile din pensii, informația despre bunurile imobile şi veniturile din înstrăinarea lor este astfel accesibilă organelor fiscale din fiecare țară membră UE.

Există un dezavantaj substanțial: anul fiscal diferit de cel calendaristic pentru unele state. Un astfel de caz este întâlnit de persoanele fizice care obţin venituri în Marea Britanie (MB), unde veniturile obţinute în fiecare an sunt raportate în două declaraţii anuale (anul calendaristic 2016 este acoperit de două declaraţii fiscale din MB: aprilie 2015 – aprilie 2016, respectiv aprilie 2016 – aprilie 2017, cu termen de înregistrare mult după termenul anual din România).

Multe persoane rezidente fiscal în România preferă să nu depună declaraţiile de venit anuale şi în ţara noastră pentru a evita emiterea unor decizii de impunere eronate ce nu pot fi contestate în timp util.

Datorită lipsei documentaţiei ce reflectă impozitul pe venit plătit în MB ce trebuie recunoscut în scop de credit fiscal, evitându-se astfel dubla impunere a aceluiaşi venit în două state diferite, riscul cu care se confruntă aceste persoane include amenda pentru nedepunerea în termen a declaraţiei anuale de venit în România şi chiar un control fiscal preliminar pentru veniturile a căror sursă nu a fost identificată pentru sume peste 50.000 de lei.

Brexit şi  mecanismele de raportare a impozitării

„Urmează o perioadă de doi ani de negocieri privind condițiile ieşirii MB din UE, cu implicații profunde – nu doar pentru MB, dar şi pentru Europa ca întreg, implicit România. Rămâne de văzut care vor fi mecanismele agreate pentru uşurarea raportării veniturilor anuale, precum şi modificările legislative cu privire la schimbul de informaţii în acest sens, ţinând cont şi de candidatura României la OCDE”, observă Cosmănescu.

Grupul EY are 230.000 de angajaţi în 150 de ţări şi venituri de 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal 2016. În România şi Republica Moldova, EY are 700 de angajaţi în Cluj, Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Chişinău.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii