Clujenii care au plecat în străinătate, atrași cu proiecte locale

Repatrierea prin antreprenoriat, aportul la dezvoltarea economică, necesarul de forță de muncă profesionistă, tipul de oameni calificați întorși deja acasă la salarii comparabile cu cele din țările de adopție, unde se vor întoarce, în mediul rural sau urban, ce ar trebui să facă administrația și companiile, impactul cultural, educativ, civilizațional și democratic al întoarcerii românilor acasă, fructificarea oportunităților din țară de către românii din diaspora au fost temele majore discutate în cadrul ultimei sesiuni a organizației RePatriot. 

“În momentul acesta RePatriot are peste 70 de ambasadori în toată lumea, unii dintre ei au luat această oportunitate și exportă produsele românești în țările care sunt. Românii, indiferent unde s-ar afla, trebuie să promoveze România!”, spune Felix Tătaru, președintele GMP Group.

“Am fost invitat la consiliul consultativ al Primăriei din Cluj. Ei își doresc să sprijine inițiativele RePatriot și să ofere teren în concesiune într-o zonă nou dezvoltată în Cluj. Sperăm să nu fie doar o promisiune, pentru a putea conecta Diaspora cu Țara e bine să oferim și niște avantaje”, a anunțat Voicu Oprean, fondatorul companiei Arobs Transilvania Cluj.

“Dacă există un mediu prietenos pot apărea ușor 10.000 de companii noi în România. Ele pot aduce o creștere economică de cel puțin 1,5% care să contribuie la creșterea existentă și astfel ar plasa România pe un val de creștere de 5%. Asta ar însemna avantaje majore în competiție cu alte țări”, a menționat Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot.

Dezvoltarea economică generată de cei care s-ar putea întoarce ne ajută pe toți și poate avea efect, iar românii din diaspora pot ajuta turismul și pot recomanda țara în statele de adopție, susțin antreprenorii locali. “În Italia am avut o echipă de 40 de angajați, care au demonstrat investitorului, Fontana Group, că merită să vină și să investească în România. Sunt mândru când văd că românii contribuie la construirea unor mașini ca Ferrari, Mc-Laren, Rolls Royce, Audi, BMW.

Investind în satul românesc, atât eu, cât și dumneavoastră, putem avea o viață mai bună și putem lăsa moștenire ceea ce am făcut. Cred foarte mult în România, doresc să vină cât mai mulți români acasă să investească și să ne ajute cu experiența dobândită în țările de adopție”, spune Claudiu Lupaș, întors din Italia, vicepreședinte Fontana și proprietarul Castelului Lupilor din Deva.

“Dacă în România cineva câștigă cu 30% sub ceea ce câștigă în Germania are cel puțin acelasi nivel de trai, plus apropierea de casă. Salariile nu trebuie să fie egale pentru a face competiție cu cei de afară”, afirmă Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines Group. Sectorul construcțiilor din România este unul dintre cele mai afectate.

“În construcții, ne confruntăm cu lipsa personalului și acum o să începem un proiect în Brăila, unde nu avem oameni. Va trebui să-i aducem pe cei care îi avem la firma din Italia, care sunt bucuroși să se întoarcă acasă nu numai datorită salariului, ci și pentru dragostea de țară. Este o oportunitate să revină acasă”, crede Valentin Făgărășian, președinte al Consorzio Edile Iro.

“Avem o țară cu resurse naturale bogate, cu un mare potențial în agricultură și cu o societate foarte creativă. Diaspora este o șansă în plus pentru România și oportunitățile trebuie valorificate împreună”, a menționat Hide Brandl, cofondator al Unith2be Arhitects. Dezbaterea a vizat și relația între afaceri, profit și salariile oferite.

“România nu mai este țara cu salarii mici și cu forță de muncă ieftină. Dacă vrem să ținem acești oameni în țară trebuie să creștem salariile. Oamenii pleacă din firmă și, după ce muncesc câteva luni în străinătate se întorc, pentru că munceau dublu pentru câteva sute de euro în plus. Un curier ajunge la 1.000 euro/lună. Realizez că îmi scad profiturile, dar fără acești oameni nu mai fac niciun fel de profit”, a spus Felix Pătrășcanu, cofondatorul companiei Fan Courier.

300 de antreprenori, manageri și profesioniști români au participat la a VI-a ediție a summit-ului pentru o Românie prosperă. Antreprenorii din comunitatea RePatriot contribuie cu 10% la produsul intern brut al României și au 50.000 de angajați. RePatriot, Antreprenorești, Vreau să fiu antreprenor, Merito, Ateliere de Antreprenoriat, Mentoria și alte proiecte generează bune practici în societate. Pe 14 martie RePatriot va avea un eveniment la Paris, iar pe 15 martie, la Lyon.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii