Clădirile “verzi”, noua modă la Cluj

Construcțiile ecologice sau “green” câștigă teren în majoritatea țărilor dezvoltate aducând beneficii locuitorilor și reducând impactul negativ asupra mediului. Aici principalul stimulent este reducerea de impozit de 50% la care primăria nu renunță nici în 2017. Clujul este primul oraș din România ce recurge la această facilitate.

Municipalitatea a pus la bătaie anul trecut un buget de 800.000 de lei pentru agenții economici care beneficiază de o cotă de impozitare redusă la impozitul pentru clădirile aflate în clasa energetică A și dețin o certificare oficială recunoscută la nivel mondial (BREEAM, LEED, DGNB, CASBEE, Green Star). Din acest fond au fost utilizați 734.483 de lei pentru 13 agenți economici, 65.517 lei fiind neutilizați. Cel mai mult au beneficiat Iulius Mall Cluj, Cluj Business Center, Transilvania Trek, Electrosigma și Amera Tower.

Cu un an înainte, doar șase societăți au beneficiat de facilități (Amera, AG Consulting, Imobcom, Transilvania Development Center – TDC, Sigma și Electrosigma), cu un buget alocat de 600.000 de lei, utilizat integral. “Electrosigma nu a beneficiat de scutire integrală, doar până la limita bugetului schemei”, conform primăriei. Cele mai consistente sume le-au luat TDC (174.594 lei), Electrosigma (140.427 lei), Amera (120.652 lei).Ajutoarele de minimis s-au acordat prin hotărâri de consiliu local, în conformitate cu prevederile regulamentului Comisiei Europene. Reducerea de impozit de 50% pentru cei ce realizează astfel de imobile va fi păstrată anul viitor, a anunțat primarul Emil Boc.

Impozitul, apoi prestigiul

Consiliul Român pentru Clădiri “Verzi” include trei astfel de imobile în lista pentru Cluj-Napoca: Amera Tower –8.849 mp, Studium Green Campus –19.066 mp și Transylvania College Cluj (TCC) –1.200 mp. Imobilul Amera, de pe Calea Baciului, este prima clădire “verde” cu certificat din municipiu, primit în 2012. Pentru a îndeplini standardele internaţionale, la investiția inițială de 6 milioane de euro proprietarii au făcut amenajări suplimentare de 120.000 de euro.

„Pe termen scurt și mediu nu e un foarte mare avantaj, pe termen lung, da. Impozitul redus cu 50% e unul dintre avantaje. Cel mai important aspect e reducerea costurilor de mentenanță și operare. Pentru chiriaș costurile sunt cu 30-32% mai mici decât într-un imobil obișnuit. Chiriașii sunt interesațide posibilitatea de a-și asocia numele cu un imobil “verde”; contează pentru companiile care țin la responsabilitatea socială”, declara administratorul Adam Ambrus.

Proprietarii stimulați investesc mai mult

Hotelul City Plaza a implementat o staţie de cogenerare de 200.000 de euro, iar clădirea de birouri Olimpia Business Center, panouri solare şi fotovoltaice, investind 40.000 de euro.Facilităţile fiscale obţinute în 2013 de cele două clădiri, cu certificări BREEAM in Use Very Good, au fost de 35.000, respectiv 25.000 de euro.

LEED și BREEAM sunt cele mai cunoscute certificări de clădiri “verzi” la nivel mondial.În sectorul rezidențial, Riviera Luxury Residence, ansamblu din cartierul Gheorgheni, a fost proiectat și construit astfel încât să i se acorde clasificarea. Ansamblul de clasă energetică Aa fost terminat în 2015 și se află în curs de certificare BREEAM. „Imobilul a fost astfel proiectat încât un apartament de trei camere, de 80 mp, să nu depăşească un cost total cu energia termică de 250 euro/an”, conform dezvoltatorilor.

Ei subliniază că în arhitectura “verde” accentul se pune pe reducerea consumului de resurse naturale, generarea de energie reciclabilă, eliminarea compușilor nocivi din aerul interior,spațiu eficient termic și energetic, reciclare, folosirea transportului în comun în detrimentul mașinilor individuale, reducerea cheltuielilor cu utilitățile, pierderi minime de energie termică, folosirea panourilor solare, introducerea de contoare inteligente pentru monitorizarea consumului, comutatoare de decuplare automată a energiei electrice atunci când ocupantul părăsește spațiul.

Natura de pe acoperiș

Studium Green Cluj (SGC) este un alt dezvoltator care promovează construcțiile prietenoase cu mediul. Coordonatorul acestuia, Dorin Bob, administrează Agromec Unu, societate cu un proiect rezidențial lângă Iulius, țintind pentru aceste blocuri certificatele de clădiri “verzi”. SGC a terminat deja Green Campus  – 600 de apartamente şi Vision  – 177 apartamente. Dezvoltatorul se axează pe construcţii sustenabile, respectiv pe imobile cu certificare ecologică BREEAM.

Societatea Simacek Gardening a derulat, printr-un program de granturi norvegiene, un proiect de cercetare pentru acoperişuri, prin reconversia lor în spațiu natural și ecologic. “Un acoperiș “verde” extensiv ajută la captarea și reținerea apelor pluviale, reducând supraîncărcarea sistemului de canalizare”, a explicat directorul Noemi Karacsonyi. Pentru 100 mp, costul se ridică la 30 euro/mp, iar lucrarea este gata în trei zile. Asemenea acoperișuri există pe complexul de business The Office, de pe Bd. 21 Decembrie.

Stații pentru mașini electrice, standuri de biciclete

Clădirea Novis Plaza, din parcul industrial Tetarom I, de pe Tăietura Turcului, aspiră și ea la acest statut. Noul proprietar, societatea Transilvania Construcții, controlată de Mircea și Andrei Timofte, va inaugura imobilul în decembrie, după o lungă perioadă în care acesta nu a fost niciodată funcțional. “Dorim ca atât potențialul chiriaș, cât şi comunitatea clujeană să fie conştienţi de soluţiile aduse pentru scăderea consumului, atitudinea prietenoasă pe care ne-am asumat-o faţă de mediu şi beneficiile pe care le aducem în Tetarom”, declară Andrei Timofte.

Clădirea va dispune de atrium de 400 mp, iluminare cu leduri controlată digital și terasă cu spaţii verzi, fiind clasificată A+. “Vrem să dăm şi o tentă ecologică investiţiei, de aceea vom amenaja în parcare staţii de încărcare pentru automobile electrice şi standuri pentru biciclete”, a precizat Raluca Ocean, public relations coordinator.Primul corp va fi dat în folosință în iarnă, iar al doilea, în iunie 2017.Corpul A reprezintă un spațiu de 7.578 mp din totalul de 14.171 mp disponibili.

Învățământ eco la Cluj

TCC e prima instituție de învățământ din țară cu clădire “verde”, din 2012, ce funcționează după principii de eficienţă energetică. La clădirea din Gheorgheni, o investiție de 0,6 milioane de euro, iluminarea se face cu becuri led, energia electrică se obține din panouri solare, iar geamurile mențin temperatura constantă. La Universitatea Tehnică, studenții laboratorului de ingineria iluminatului au propus o construcţie din materii prime locale, pereţi din paie şi lână.

„Clădirea “verde” presupune nu numai materialul de construcţie sau că are consum energetic zero, ci şi cum este terenul, cum se face transportul. Am propus un proiect interdisciplinar, pe bază de voluntariat, pentru o clădire de 4.700 mp. O astfel de clădire este folosită în scop educaţional, fiind şi un bun vehicul de marketing. La ea participă studenţi, dar şi specialişti”, a subliniat Dorin Beu, preşedintele Comitetului Naţional Român de Iluminat.

Călin Poenaru

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii