Cine nu îşi achită facturile la timp. Topul rău-platnicilor

Valoarea facturilor restante din economia românească a depăşit 56,7 miliarde de lei în 2015, faţă de 53,4 miliarde în 2010. Cele mai multe neachitate sunt de peste 1 an (61%), iar apoi cele cu întârzieri de peste nouă luni (20%), arată studiul realizat de KeysFin pe baza datelor Ministerul Finanţelor şi Registrului Comerţului.

Industria prelucrătoare este domeniul cel mai riscant, cu facturi restante de 12,8 miliarde lei, urmat de comerţ cu 12,7 miliarde, şi de sectorul utilităţilor (apă, gaze, curent, energie termică), cu 8,3 miliarde. Clasamentul facturilor restante este completat de construcţii, cu facturi neachitate de 7,7 miliarde, de agricultură şi de sectorul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fiecare cu 2 miliarde de lei.

„Din datele statistice rezultă că cea mai îngrijorătoare evoluţie, din perspectiva acumulării de facturi restante, a înregistrat-o sectorul utilităţilor, unde valoarea s-a dublat, de la 3,8 miliarde de lei în 2010 la 8,3 miliarde în 2015. Domeniile în care situaţia nu s-a schimbat în ultimii cinci ani sunt comerţul şi construcţiile, alături de sectorul de hoteluri şi restaurante”, spun experţii de la KeysFin.

Comerţul, cel mai dificil sector

Din perspectiva numărului de companii cu facturi restante, cel mai dificil sector este comerţul, unde 27.243 erau într-o astfel de situaţie, urmat de industria prelucrătoare, cu 9.196 de societăţi, sectorul construcţiilor, cu 8.511 de firme, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6.493), transporturi şi depozitare (5.038), hoteluri şi restaurante (4.289).

La polul opus, ca număr de firme, se află companiile cele din asigurări şi intermedieri financiare, învăţământ, sănătate, activităţi sociale, salubritate şi distribuţia apei, acolo unde valoarea facturilor restante nu depăşit un miliard de lei.

Firmele se finanţează din rulaj

Cele mai multe probleme în privinţa încasării creanţelor şi plăţii datoriilor se înregistrează în zonele în care business-ul nu este foarte dezvoltat, semn că multe dintre firme se finanţează din rulajul financiar. Încasarea creanţelor se face cel mai greu în Mehedinţi (210 zile), judeţ urmat de Buzău (198), Teleorman (190), Hunedoara şi Constanţa (115) şi Bihor (114 zile. Bucureştiul se află la mijlocul clasamentului, cu 103 zile, în scădere de la 116  acum cinci ani.

Cei mai serioşi oameni de afaceri, privind din prisma plăţii datoriilor, se află în Argeş, unde media este de 99 de zile, urmat de Harghita (133), Sălaj (135), Suceava (137), Bistriţa-Năsăud (140), Sibiu (142), Maramureş (146), Vâlcea (153), Vrancea (155). În privinţa încasării creanţelor, cel mai repede se întâmplă în Tulcea (72 zile), Botoşani (73), Harghita (74), Alba (76), Vâlcea şi Vrancea (77).

Cele mai multe plăţi restante datează de peste un an (34,7 miliarde de lei la finalul lui 2015), urmate de cele peste 90 de zile (11,5 miliarde) şi peste 30 zile (10,6 miliarde). Deşi se află pe unele dintre ultimele locuri în clasamentul valorii facturilor restante, asigurările şi intermedierile financiare apar în prim-plan în topul privind perioada medie de plată a datoriilor şi de încasare a creanţelor.

Să încasezi o factură în acest sector necesită, în medie, 372 de zile, iar de plătit datoriile, se întâmplă, în medie, la 399 de zile. Cel mai riscant domeniu, din acest punct de vedere, este cel al tranzacţiilor imobiliare, unde plăţile ajung chiar şi la 1.159 de zile, iar încasările, la 354 de zile.

Unde circulă repede banii

În rândul domeniilor cu cea bună disciplină financiară, unde banii circulă mai repede, se situează activităţile de organizări spectacole (47 de zile la încasarea creanţelor şi 130 de zile la plata datoriilor) şi comerţul, cu o medie de 67 de zile la încasarea creanţelor şi 125 de zile la plata datoriilor. “Sunt domenii unde plăţile se fac mai repede, cum este comerţul, datorită fluxului de marfă, şi altele în care se fac foarte greu, precum imobiliarele, pentru că au nevoie de timpi mai mari de execuţie şi depind, în mare măsură, de circuitul bancar”, au explicat analiştii.

Sectorul construcţiilor reprezintă unul dintre cele mai provocatoare domenii ale economiei, privit din prisma dinamicii plăţilor şi încasărilor. Plata datorilor în acest sector se realizează la 378 de zile, nivel care nu s-a schimbat foarte mult faţă de acum cinci ani (352 zile în 2010). Un alt motiv pentru care blocajul financiar a rămas la un nivel constant este dat de puterea financiară redusă a companiilor.

Potrivit analiştilor, pentru a preîntâmpina problemele financiare, firmele trebuie să se informeze din timp în privinţa situaţiei partenerilor cu care lucrează. „Să semnezi un contract de servicii, să oferi un credit comercial, materiale, produse, suport unor companii fără să verifici în ce situaţie se află însemnă o misiune ce se poate dovedi extrem de riscantă”, susţin analiştii. Proiectul este dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi persoanele fizice active din Romania.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii