Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Cluj (ANIF), are în vedere reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de bază pentru irigaţii, din raza a zece localităţi din judeţul Cluj. Proiectul în valoare de aproximativ 21 milioane de lei, aşteaptă aprobare de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a putea fi pus în practică.

„Investiţia propusă ar reduce pierderile de apă, iar producţia agricolă ar creşte enorm, deoarece terenurile vizate, se încadrează în clasa I de fertilitate”, precizează directoarea ANIF.

Sistemul de irigaţii se află amplasat pe valea râului Arieş şi prin reabilitarea şi modernizarea propusă, ar putea deveni proiect pilot pentru Ministerul Agriculturii, datorită mărimii sale, care ar ajuta circa 100.000 de persoane.

Iulia Ana Bozdog, directoarea ANIF Cluj şi iniţiatoarea proiectului, are în vedere  pe lângă o producţie agricolă importantă şi obţinerea a noi locuri de muncă prin angajarea de personal calificat pe toată durata reabilitării sistemului de irigaţii: „Dorim să asigurăm forţă de muncă necesară pe toată durata reabilitării sistemului de irigaţii şi calificarea constantă a forţei de muncă pentru punerea în funcţiune a noilor sisteme”.

De altfel, după numeroase întâlniri cu fermierii din cadrul Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii(OUAI), s-a decis ca fiind urgent şi necesar în primă fază, achiziţionarea a două motoare, pentru a se putea da drumul la apă pe canal. Costul acestora se ridică la valoarea de aproximativ 300.000 de euro, bani care vor fi alocaţi de către Ministerul Agriculturii.

Oportunitatea promovării investiţiei                                      

Modernizarea sistemului de irigaţii, va relansa producţia agricolă odată cu atestarea produselor bio-ecologice. Altfel spus, se doreşte ca în proporţie de 90%, producţia să fie atestată pentru a putea fi folosită organizat, în colaborarea cu anumite fabrici, pentru prelucrarea produselor.

Se încearcă o dezvoltare a unui sistem de centre, pentru preluarea produselor agricole obţinute în primă fază, dar şi identificarea producătorilor autohtoni şi legitimarea lor, ca producători bio-ecologici.

 [nggallery id=4]