Cât costă să închiriezi un spaţiu de birouri la Cluj

Prețurile de închiriere ale spațiilor de birouri de clasa A din Cluj-Napoca au variat între 12 și 16 euro/mp în 2016, egalând nivelul din 2011, iar aceeași evoluție s-a putut remarca la nivelul spațiilor office cu standarde de calitate mai scăzute.

Clădirile de birouri de clasa B de pe piața imobiliară clujeană au fost închiriate anul trecut cu prețuri oscilând între 8 și 12 euro/mp, potrivit datelor platformei imobiliare Wizmo.ro şi reţelei RE/MAX  România. Diferența de preț este generată de caracteristicile diferite pe care cele două categorii le însumează. În timp ce clădirile de clasa A sunt localizate central sau ultracentral, cele de clasa B au locație semicentrală sau marginală.

Diferențele dintre cele două categorii se remarcă și la nivelul standardelor de calitate în ceea ce privește iluminarea, dimensiunea suprafeței vitrate și a altor caracteristici ale clădirii. În ceea ce privește prețurile clădirilor de clasa C, precum cele noi situate în zone semicentrale și foste clădiri ale unor întreprinderi de stat, situate în cartiere sau la periferii, acestea variază între 5 și 7 euro/mp.

„Chiriile pentru spațiile de birouri clujene au oscilat în ultimul timp în funcție de cererea existentă pe piață. Dacă în anii anteriori, marjele de preț erau relativ comparabile în cadrul acelorași clase, în prezent, plaja pe care se desfășoară prețurile a devenit una largă, oscilând în 2016, în cadrul clasei B, între 8 și 12 euro pe mp. Pentru anul acesta estimăm că prețurile vor înregistra aceleași discrepanțe, cu păstrarea, însă, a limitelor superioare și inferioare.

Din totalul spațiilor dedicate pieței de birouri existente în Cluj, 42% o reprezintă clădirile de birouri de sine stătătoare, construite în ultimii 10 ani care compun clasele A și B ca standarde de calitate. 38% sunt reconversiile de spații industriale sau comerciale, aflate cu precădere pe fostele platforme industriale ale orașului și care compun clasa C. Restul de 20% îl reprezintă reconversia de apartamente sau vile, situate în diverse zone ale orașului, cu precădere în cele centrale sau semicentrale”, a declarat Alina Berghian, sales associate la RE/MAX Grup de Lux.

Prețurile de vânzare a spațiilor de birouri de clasa A au oscilat între 1.700 și 1.800 euro/mp în 2016, iar spațiile office de clasa B, respectiv C, au variat între 1.200 și 1.500 euro/mp. „În ultimele 6 luni, 80% dintre anunțurile imobiliare office din Cluj-Napoca listate online vizează oferte de închiriere, cele mai scumpe chirii fiind solicitate pentru birourile de tip A”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Creștere semnificativă la clădirile de birouri

În ultimii ani disponibilitatea spațiilor în clădirile de birouri din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere semnificativă. Dacă în perioada 2006-2007 suprafața totală a spațiilor dedicate segmentului de clădiri office era de 15.000 de mp, în intervalul 2015-2016 a înregistrat un avans de 190%, până la 560.000 mp. Cele mai extinse spații de birouri din Cluj-Napoca le ocupă Cluj Business Center (57.000 mp), The Office Center (56.000 mp) și Novis Plaza Office (14.500 mp).

Forța de muncă ieftină, în comparație cu alte orașe din vestul Europei sau SUA, calificarea înaltă de care dispune Clujul pe acest segment au determinat tot mai multe companii din IT să-și îndrepte atenția către oraș. Ținta principală o reprezintă clădirile de clasa A, cu suprafețe mari pe nivel și posibilități de compartimentare relativ facile. Există și clienți, precum companiile locale cu număr mai mic de angajați, care preferă spațiile mai restrânse, în birouri de clasa B.

Servicii medicale

O altă categorie principală de clienți o reprezintă operatorii de servicii medicale. Pentru acest gen de companii locația joacă cel mai important rol în alegerea spațiilor office, având în vedere că traficul pietonal crescut aduce și un număr sporit de clienți.

Acestea preferă clădirile de clasa B, cu suprafețe mici și medii, cu fațade noi sau renovate și cu dotări la standarde calitative înalte. Şi companiile care oferă servicii financiar-bancare se numără printre jucătorii care ocupă cele mai multe spații office din Cluj-Napoca. În cazul acestora localizarea joacă un rol esențial în alegerea spațiilor de birouri.

Wizmo.ro este o platformă imobiliară dedicată segmentelor rezidențial și business. Investitorii sunt belgieni, echipa de marketing este mixtă, iar cea de dezvoltare se află în în Cluj. RE/MAX este lider mondial în real-estate, Grup de Lux Cluj fiind una dintre primele sale francize în România. Grupul american are 100.000 de agenţi afiliaţi în 100 de ţări. În Europa, este prezent în 33 de ţări, cu 1.600 birouri şi cu 15.000 de agenţi.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii