Câmpia Turzii va procesa anual 25.000 de tone de deșeuri

Compania GreenWEEE International va investi 8,5 milioane de euro pentru deschiderea unei noi fabrici de reciclare a deșeurilor electrice și electronice la Câmpia Turzii și pentru mărirea și modernizarea fabricii sale din Buzău.

Societatea cu capital autohton, lider de piață în România în tratarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) își va dubla astfel capacitatea de tratare a acestor tipuri de deșeuri la 100.000 tone pe an.

Prezentă la Buzău din 2009 și membră a grupului integrat de reciclare Green, compania investește 3,5 milioane de euro în a doua fabrică de tratare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, situată în județul Cluj.

De asemenea, fabrica din Buzău va beneficia în prima jumatate a anului 2018 de o investiție de 5 milioane de euro în modernizarea și mărirea capacității de producție și achiziția primei linii tehnologice pentru reciclarea echipamentelor LCD din România.

Conform planului, fabrica din Turda își va începe activitatea în luna iunie și va beneficia de cele mai avansate tehnologii în reciclarea echipamentelor electrice și electronice, având o capacitate de procesare de 25.000 tone pe an. Ea va dispune de linii tehnologice pentru tratarea frigiderelor, a mașinilor de spălat, a echipamentelor IT&C, precum și a altor echipamente electrice și electronice.

Fabrica va avea activitate permanentă, iar în următorii trei ani va crea aproximativ 80 de locuri de muncă. „Urmare a investițiilor, GreenWEEE are acum capacitatea de a recicla toată cantitatea de DEEE pe care România este obligată să o realizeze ca țintă de colectare, prin OUG 5/2015, în urma transpunerii Directivei nr. 2012/19/UE”, a declarat Marius Costache, directorul GreenWEEE.

La fabricile GreenWEEE ajung pentru reciclare echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii, dar și baterii, fiind singurul reciclator de baterii din Europa de Sud-Est.

Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât și prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice.

Pentru a veni în sprijinul sistemului actual de colectare și pentru a încuraja colectarea direct de la populație, asigurându-se că toate deșeurile ajung direct în fabricile de reciclare, compania a investit în propria infrastructură pentru recuperarea deșeurilor. DEEE sunt alcătuite din materiale care se degradează în mii de ani, conținând inclusiv substanțele toxice.

De cele mai multe ori riscurile pentru sănatate și mediu înconjurător derivă din felul greșit în care aceste deșeuri sunt gestionate după terminarea ciclului lor de viață. În urma procesării în fabrică, agenții poluanți sunt îndepărtați în mediu controlat, iar materialele reciclabile sunt introduse în circuitul economic, transformându-se în produse noi.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii