Câmpia Turzii / Forum economic România-Italia

În data de 9 iunie 2015, a avul loc în municipiul Câmpia Turzii, Forumul Economic România-Italia, desfășurat sub sloganul: ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”. Camera de Comerț și Industrie a României în Italia (CCIRO Italia), a lansat în România o nouă serie de forumuri economice care se vor desfășura în diverse orașe din România, Câmpia Turzii fiind primul municipiu care a găzduit acest eveniment.

Forumul economic România–Italia a fost organizat în colaborare cu Guvernul României prin intermediul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și cu Camera de Comerț și Industrie a României. Evenimentul s-a bucurat de prezența domnului Radu Hanga- primar al municipiului Câmpia Turzii, a domnului viceprimar Avram Gal, administratorului public-Petre Pop, președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României în Italia-Eugen Terteleac, doamnei Anca Laura Ionescu Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. Delegația italiană a fost formată din președintele Confesercenti Italia-Vicenzo Peparello, secretarul general al CCIRO Italia- Andrea Amato, omul de afaceri- Flavio Giovagnolli și consultantul financiar- Maurizio Fiacchi.

Deschiderea oficială i-a revenit domnului primar Radu Hanga care a declarat următoarele: “Forumul se înscrie într-o succesiune de evenimente ancorate în realităţile oraşului, în trecutul acestui oraş, având în vedere prezentul şi viitorul posibil pe care încercăm să-l construim. Eu spun că este un forum în familie. Sperăm ca acesta să fie primul pas spre realizarea unei colaborări prolifice, în cadrul căreia noi să vă oferim ceea ce vă lipseşte, iar dumneavoastră să ne ajutați în domeniile în care noi suntem mai vulnerabili”.

forum_cciro_italia_campia_turzii_4 (Small)

De asemenea, autorităţile locale au prezentat în cadrul forumului toate oportunităţile investiționale prezente la nivel local şi zonal, facilităţile fiscale şi economice oferite investitorilor, fondurile europene disponibile, programele de finanțare europeană și de dezvoltare regională. Acest forum economic, de interes național pentru România și-a propus să redea încrederea investitorilor români din diaspora și să sprijine toate demersurile și proiectele investitorilor italieni în zonă.

Domnul Eugen Terteleac, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României în Italia (CCIRO Italia), a mulțumit organizatorilor pentru faptul că primul forum economic din seria celor organizate în România a fost lansat la Câmpia Turzii. Domnul Terteleac a ținut să precizeze faptul că proiectul acestui eveniment a fost studiat împreună nu doar cu antreprenorii români din diaspora, dar și cu cei italieni.

Domnul Terteleac a mai completat: ”Acest program își propune să elimine problemele cu care se confruntau în trecut românii din diaspora, pe parcursul demersurile lor investiționale orientate către România, sperând deopotrivă ca pe viitor aceștia, cu ajutorul unor modificări legislative, să fie susținuți în mod concret. Prin acest program reușim să eliminăm toate obstacolele prezente în economia românească și anume corupția, birocrația, și alte situații care de-a lungul timpului, nu au permis investitorilor interesați de piața românească să își desfășoare în mod prolific activitatea, deseori fiind nevoiți să renunțe la proiectele lor.

forum_cciro_italia_campia_turzii_2 (Small)

Totodată prin acest forum ne propunem să întărim foarte mult relația de cooperare între administrațiile locale, Guvernul României și noi ca organizație camerală în Italia, să protejăm interesele românilor în întregime și să promovăm încrederea investitorilor români și străini, folosindu-ne de toate programele pe care sistemul cameral românesc și Guvernul României ni le pun la dispoziție. Domnul primar Radu Hanga, afirma în cadrul discursului său, faptul că municipiul Câmpia Turzii are un Incubator de Afaceri, de aceea propun ca astăzi să se semneze un memorandum de înțelegere între Primăria Câmpia Turzii și Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, care deține la rândul său un ”Incubator pentru IMM-uri”.

Prin acest protocol se poate realiza un bussines plan bilateral, prin intermediul căruia autoritățile locale să ne furnizeze toate informațiile și oportunitățile pentru sprijinirea conaționalilor noștri, dornici să investească la Câmpia Turzii“.

Doamna Anca Laura Ionescu Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a intervenit în cadrul evenimentului afirmând următoarele: ”Am demarat împreună cu CCIRO Italia acest program, care se pliază perfect pe nevoile investitorilor, inclusiv a celor români din diaspora. Fiscalitatea românească este una dintre cele mai favorabile mediului de afaceri, la nivel european. Fondurile europene disponibile în România sunt la fel de importante, precum cele care au contribuit în ultimii la dezvoltarea multor economii puternice din Europa. Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri  sprijină în continuare aceste acțiuni, ba mai mult le folosește în mod pozitiv pentru a îmbunătăți în mod continuu programele pentru investiții.”

Președintele CCIRO Italia a afirmat de asemenea: “Eu nu sunt foarte mulțumit, de ceea ce se întâmplă în România la ora actuală, cu toată represiunea manifestată de unele instituții ale statului. Din analizele obținute, 90% dintre oamenii de afaceri români sunt considerați infractori pentru că de-a lungul timpului au fost obligați de sistem să plătească și să sprijine campaniile electorale. În urma acestor nedreptăți, propun mediului de afaceri românesc, sistemului cameral, sistemului Camerelor de Comerț din România, patronatelor să solicităm și să elaborăm o lege al armistițiului prin care să oferim șansa acestor oameni de afaceri de a reintra în legalitate, armistițiu care a fost deja aplicat în Italia de două ori până în prezent.”

Tot în cadrul forumului de la Câmpia Turzii s-a semnat un memorandum de înțelegere între confederația Confesercenti Viterbo, Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice ”Alba Transilvania” și CCIRO Italia în calitate de arbitru. Prin acest protocol de colaborare se vor realiza schimburi de experiențe, partea italiană contribuind cu know-how și cursuri de formare pentru antreprenorii din sectoarele agro-alimentare. În calitate de arbitru, CCIRO Italia va superviza activitatea desfășurată de cele două părți și le va încuraja pe acestea în realizarea de parteneriate și activități comune.

În discursul prezentat, Președintele Confesercenti Viterbo, Vicenzo Peparello a afirmat că municipiul Câmpia Turzii este o zonă cu un potențial economic de real interes pentru investitorii italieni, aici existând toate resursele de care oamenii de afaceri români și italieni au nevoie.

La finalul Forumului, delegația italiană a fost condusă de către viceprimarul Avram Gal la Parcul Industrial Câmpia Turzii, locație perfectă unde potențialii investitori își vor putea desfășura activitatea în mod eficient.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii