salariul mediu net

Buzunarul românului: scade TVA, creşte RCA

Anul în care am intrat aduce o importantă măsură de relaxare fiscală materializată în reducerea cotei generale de TVA de la 24 % la 20%. Pe cale de consecinţă, preţurile ar trebui să scadă cu 3,33 %, condiţia fiind ca măsura să se transmită integral. Scăderi ale TVA, de la 9 % la 5%, se vor calcula şi pentru muzee, ziare şi reviste, livrarea carţilor, manuale, cinematografe, evenimente sportive şi culturale, TVA-ul anului trecut fiind de 24 %. Banca Naţională a României estimează că rata anuală a inflaţiei va înregistra valori negative până în mai 2016, urmând să revină în zona pozitivă, astfel ca la finalul anului să se plaseze la 1,1%, sub intervalul din jurul ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

O taxă pe valoarea adăugată redusă ar putea conduce la o scădere a preţurilor la benzină şi motorină chiar de la începutul anului, evoluţia preţului de-a lungul anului depinzând de evoluţia cotaţiei petrolului pe pieţele externe, avându-se în vedere faptul că statul a menţinut nivelul accizei, dar şi supraacciza. Cea de a doua urmează să fie eliminată la începutul anului 2017.

Taxele şi accizele percepute de stat reprezintă peste jumătate din preţul carburanţilor.Cursul de schimb în funcţie de care ar urma să se calculeze acciza în 2016 este cel utilizat în 2014 şi în acest an, de 4,7380 lei/euro.În rândul produselor accizabile se regăsesc în prezent benzina, motorina, energia electrică, gazul natural, dar şi produse precum alcoolul şi ţigările, cafeaua, unele bijuterii, confecţii din blănuri şi iahturi.

Energia electrică se va ieftini din ianuarie, preţul electricităţii la consumator fiind mai mic cu 6%, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare. Şi preţul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul anului viitor, pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5%-6% mai puţin, în timp ce pentru consumatorii casnici evoluţia depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

Microîntreprinderile vor beneficia de majorarea plafonului de venituri impozabile în care trebuie să se încadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, introducandu-se un sistem diferenţiat de cote de impozitare, între 1% şi 3%, pentru stimularea înfiinţării de locuri de muncă şi pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu salariaţi şi cele fără.

Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariaţi (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi, de la 3% cotă generală de impozitare a veniturilor pe această categorie de firme. În privinţa impozitului pe profit, cota generală rămâne cea de 16%, modificări fiind înregistrate punctual la bunurile pentru care se acordă facilitatea profitului reinvestit, precum şi pentru unele cheltuieli deductibile.

Totodată, românii vor plăti mai mult anul viitor pentru asigurările auto obligatorii, în principal fiind cazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel naţional în cursul lunii decembrie şi au cerut autorităţilor să intervină pentru rezolvarea problemei.

Transportatorii au susţinut că preţul poliţelor RCA ar fi putut creşte cu până la 400%. Pentru a tempera aceste majorări, reprezentanţii transportatorilor, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat, la finele lunii, un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie anul acesta.

CM

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii