Bucureştiul lasă în urmă Clujul în topul aeroporturilor

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a terminat anul trecut pe locul doi în clasamentul aerogărilor din România, însă la mare distanţă de cel din Bucureşti-Otopeni.

La nivel naţional a avut loc o creştere de 20%, până la 16 milioane de pasageri, 11 milioane fiind acontaţi de Aeroportul Henri Coandă, potrivit unui top realizat de Capital. Majorarea de trafic în acest caz este de 18%, iar conducerea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti estimează trecerea la categoria de aeroporturi cu 10-25 de milioane de pasageri şi depăşirea în maximum doi ani a celui din Budapesta. Creşterea se datorează comasării cu Aeroportul Băneasa, implicit urcarea veniturilor, şi majorării ponderii companiilor low-cost.

Creşterea în cazul AIAIC este de 25%. Directorul David Ciceo a estimat pentru acest an un trafic de 2,7-3 milioane de pasageri, adică o multiplicare de 100 de ori în două decenii, având în vedere traficul anual de 32.000 de pasageri din 1996. Anul trecut a fost reconfigurată zona de plecări externe şi au fost înfiinţate două noi porţi de îmbarcare la etaj, iar în 2017 vor fi construite trei noi locuri de parcare pentru avioane, vor fi continuate studiile şi proiectele pentru etapa a doua a pistei de 3,5 km şi construirea unui nou terminal de pasageri.

Anul trecut s-a conturat infrastructura aviatică din România, cu un aeroport în primele 50 din Europa (Bucureşti), trei regionale (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi) şi alte câteva bazându-se pe traficul intern şi pe câteva destinaţii externe. Târgu-Mureş a scăzut până la 150.000 de călători din cauza stării pistei, o parte din curse mutându-se la Cluj. La nivelul operatorilor, Wizz Air şi-a păstrat locul de lider, cu 5,5 milioane de pasageri (+23%), Blue Air este pe locul doi, cu 3,59 de milioane (+80%), iar Tarom, pe trei, cu 2,4 milioane (+1%).

Doar 1,3 milioane de pasageri au avut la un loc aeroporturile din Bacău, Sibiu, Craiova, Târgu-Mureş, Suceava, Constanţa, Oradea, Satu Mare. Wizz Air va adăuga noi aeronave bazelor din Cluj-Napoca şi Craiova. Blue Air îşi va dezvolta baza aeriană de la Cluj, în 2017 urmând să fie alocată o a doua aeronavă şi să fie deschise cinci noi rute. Ryanair a programat 2,5 milioane de pasageri în România pentru anul fiscal 2017-2018.

Top Capital – aeroporturi din România

  1. Bucureşti           11 mil.
  2. Cluj-Napoca       1,9 mil.
  3. Timişoara           1,1 mil.
  4. Iaşi                     0,8 mil.
  5. Bacău                 0,4 mil.
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii