Bucătarii, noii investitori ai Clujului

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Profitând de imaginea pe care și-au creat-o prin participarea la show-urile TV, bucătarii clujeni, amatori sau profesioniști, au devenit oameni de afaceri. Foștii jurați sau concurenți de la “MasterChef” și “Hell’s Kitchen” au demarat proiecte individuale sau comune care se pot transforma în business-uri de milioane de euro.

Cel mai mare activ dintre membrii juriului de la “MasterChef” este Adrian Hădean. După implicarea sa în cadrul restaurantului Camino, a deschis un atelier de producție de pizza cu livrare la domiciliu, în cartierul Plopilor, cu perspectivă de  extindere în Florești. Plus spațiu de servire. În acest an și-a lansat o carte autobiografică, având un prim tiraj de 2.000 de exemplare epuizat. În vară i-a ieșit la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj prima promoție de absolvenți în gastronomie, iar următoarea va deține diplome recunoscute de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației Naționale. La proiect au participat șase restaurante din oraș, scopul proiectului fiind să crească șansele de integrare a tinerilor pe piața muncii, cu precădere în domeniul culinar. Tinerii au făcut cursuri de teorie în perioada octombrie-decembrie, stagii de practică în restaurante, iar la final au primit scrisori de recomandare care să le permită angajarea. Proiectul s-a adresat tinerilor de 18-21 de ani din toată țara, cel puțin cu studii liceale, fără venituri și provenind din familii cu venituri reduse.

Patrizia se împarte între București și Cluj

Bloggerul culinar își propune crearea la Cluj a primului centru de gastronomie din România, de 2 milioane de euro, extins din proiectul primului curs de bucătari. Într-o clădire pe trei niveluri, cu infrastructură de nivel înalt, ar urma să se țină cursuri de bucătari pentru tinerii cu situație dificilă, cursuri plătite cu durata de 1-3 ani și cursuri de recalificare. El a organizat pe plan local și sesiuni de gătit pentru amatori. Hădean a prezentat acum la cea mai mare expoziție gastronomică din lume, Târgul SIAL Paris, un produs realizat în parteneriat cu societatea Dachim Turda: o combinație de ulei din rapiță, floarea soarelui și soia. Unei alte membre a juriului “MasterChef”, italianca Patrizia Paglieri, i s-a propus, după apariția ei la Pro TV, un parteneriat cu restaurantul Livada, de pe strada Clinicilor. Paglieri a fost invitată să susțină un curs de gătit la școala privată Transylvania College Cluj, într-un proiect în care este implicat și grupul francez de retail Auchan. Ea este asociată în restaurantul Poesia by Patrizia, de pe Bd. Aviatorilor din București, cu Marius Tucă și cu Zsolt Tarsay. Paglieri a făcut parte din juriul “MasterChef “alături de Adrian Hădean și de Florin Scripcă (Foa). Toți cei trei jurați au apărut în reclame TV: Foa la Staropramen, Paglieri la Knorr, iar Hădean la Fairy sau la BCR. Cei trei se reunesc în această săptămână la Sinaia în cadrul unui eveniment dedicat celor care doresc să-și deschidă o afacere în domeniul culinar. “Cook Your Own Business” își propune să împărtășească din experiența celor care lucrează în domeniu, care au un business în această zonă sau care și-au interesectat drumul cu lumea gastronomiei, pentru a-i ajuta pe cei care vor să deschidă o afacere în acest domeniu să reușească.

Cartierul Plopilor, raiul bucătarilor

Paul Siserman a inaugurat recent un local pe strada Plopilor în care specialiști din țară și din străinătate vor preda seminarii celor pasionați de gătit. Printre aceștia se numără Adrian Pop, Horia Simon, Florin Trișcă, respectiv Jossie Elbaz (Israel). Pentru cursanți, InkChef va oferi specializare și teren propice spre dezvoltarea abilităților. În paralel, Siserman va organiza sesiuni gastronomice pentru copiii victime ale unor abuzuri sau care au trecut prin experiențe traumatizante, cu ajutorul unor workshop-uri terapeutice prin gătit. Bucătarul clujean va face echipă cu psihologi și cu medici, astfel încât terapia să aibă rezultatele scontate. “Această metodă terapeutică are rezultate de excepție în străinătate, fiind deja asimilată în serviciile medicale ale multor spitale și clinici din Occident. De foarte multă vreme mi-am dorit să introduc acest concept în România. Acest proiect integrat a necesitat timp și a devenit realitate prin susținerea și prin implicarea unor oameni care au crezut în mine. Sunt ferm convins că și la noi va funcționa excelent”, afirmă Siserman. În acest demers, s-a asociat cu producătorul Electrolux, care l-a dotat cu echipamente de gătit de ultimă generație, după ce inițial își asociase numele cu un alt brand de ulei, Spornic.

Restaurantele și cofetăriile – specialitatea casei

“Electrolux are o tradiție îndelungată la nivel internațional în colaborarea cu chefi și cu restaurante de top cu stele Michelin”, a explicat Carmen Georgescu, director de marketing la Electrolux România. Demonstrațiile vor putea fi urmărite prin videoblog și pe canalul de YouTube al InkChef. Academia are un vlog ce va conține filmări cu bucătarii invitați, idei de rețete și exemplificări, videoclipuri cu seminariile. Siserman s-a remarcat inițial la emisiunea culinară de la Prima TV, după care a ajuns la Pro TV, iar ca întreprinzător a fost proprietar de club. După participarea la “MasterChef” a inițiat un proiect alături de un alt concurent clujean, Tudor Marcu, de Octavian Ghindea și de Liviu Lambrino. Echipa celor patru, “Salt & Pepper”, a făcut o suită de demonstrații cu degustare, în diverse restaurante clujene. Mai nou, Marcu a fost cooptat în cadrul pensiunii La Mesteceni din comuna Ciurila, împreună cu Ciprian Tătaru.

Dintre ceilalți concurenți, Claudiu Câmpan conduce un restaurant în Cluj, Vlad Mureșan și-a deschis o cofetărie specializată în preparate de ciocolată, iar Florina Pop avea în plan una cu produse tradiționale. Paul Mădaș, concurent la “Hell’s Kitchen”, și-a propus să deschidă un restaurant și să specializeze ca formator de bucătari, iar Ovidiu Ionesi, proprietar de ceainărie, să aibă o grădină de vară.

Vicecampioni mondiali la Luxemburg

Echipa regională a Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din Transilvania (ABCT) Cluj a obținut, în 2014, medalia de argint la Cupa Mondială de Gastronomie din Luxemburg. Asociația a fost reprezentată de o echipă formată din Adrian Pop, Eugen Bar – maeștri în arta culinară, Csaba Szekely, Alexandru Skotnotis, Simona Popescu – chefi, Sigina Luca – team manager, Cerasela Lungu, Daniel Grosu, Marius Vlaic. Popescu a câștigat o medalie de argint și una de bronz, la proba individuală pentru chef patiserie. Asociația își propune să identifice produse alimentare și metode de producție ce aparțin diverselor zone geografice pentru a păstra biodiversitatea și pentru a le promova ca parte din patrimoniul cultural național. “Unul din membrii asociaţiei noastre, tânărul Emanuel Mocan, a reuşit, de asemenea, o performanţă deosebită la Concursul Internaţional Chef en Or din Franţa. Acesta a câştigat marea finală la categoria ucenici şi ne-a făcut extrem de mândri că suntem români şi că avem ocazia de a colabora cu el”, a anunțat Luca.

Cade capitala culturală, apare capitala gastronomiei

Întreprinzătorii din Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor au înființat clusterul de industrii creative Gusturi Transilvane, care grupează companii şi organizaţii din gastronomie şi din arta culinară. „Clujul va deveni capitala gastronomiei, a artei culinare. La USAMV este un masterat pentru gastronomie, nutriţie şi dietetică, va fi şi în engleză. Bucătarii vor fi absolvenţi cu licenţă, master chefii, cu masterat, doctoranzii se vor ocupa de cercetare, de gastronomia moleculară, de biotehnologii, în sera universităţii vor fi crescute plante aromatice pentru preparatele de la restaurante. Vom pregăti specialişti nu numai pentru ţară, ci şi din străinătate, pentru vasele de croazieră, marile complexe hoteliere. Experţi germani în patiserie şi carmangerie lucrează deja cu elevii de la Colegiul de Industrie Alimentară”, anticipează Radu Mleşniţă, coordonatorul clusterului.

Festivalul din Cluj s-a extins în toată țara

Întreprinzătorii clujeni Radu Zărnescu și Iulia Drăguț au creat Asociația Culturală Euro Est Alternativ, care organizează marile festivaluri de gătit în aer liber din România. Anul acesta, World Masters of Grill (WMG), de la Polus Center, a inclus mai multe demonstrații ale unor maeştri internaţionali în arta grătarelor, dar și competiţia Urban Grill Party (UGP), dedicată amatorilor, unde aceștia puteau cuceri titlul de grill master. O categorie importantă a evenimentului a fost disputa World Grill Cooking Contest, destinată „luptătorilor cu flăcările”, concurs supervizat de celebrul bucătar canadian Robert Rainford , cu emisiuni la mai multe televiziuni din America de Nord și din Asia. La UGP, clujenii talentaţi în arta grătarelor s-au putut înscrie alături de până la cinci prieteni. Printre atracțiile WMG s-au numărat demonstraţii de pizza clasică și gourmet şi freestyle, degustări de carne de porc la grătar asociată cu vinuri de Cotnari, de pește din Marea Neagră la grill, de miel la proțap sau de ciorbă de porc la ceaun.

Călin Poenaru

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău