Brokerii vor avea un cod de bună practică

Asociația Brokerilor din România (ABR) şi Bursa de Valori București (BVB) vor iniția un proiect ce va fi realizat în colaborare cu organizațiile de investitori individuali, care va conduce la adoptarea unui cod de conduită al intermediarilor financiari din piața de capital.

„În contextul creat de o tranzacție de ofertă publică iniţială (IPO) în curs de desfășurare, considerăm că este necesară stabilirea unui set de reguli de conduită pentru îmbunătățirea celor mai bune practici ale intermediarilor, un set relevant, printre altele, și pentru prezența lor în spațiul public. Deși inițiat în acest cadru, considerăm că scopul și domeniul de aplicare al setului de bune practici ar trebui să fie mult mai larg”, menţionează conducerea BVB.

Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a felicitat inițiativa BVB și ABR. „Spațiul public ar trebui să fie liber de declarații, prin care exprimarea opiniilor cu privire la rentabilitatea economică a anumitor operațiuni se confundă cu rolul brokerilor în primirea și executarea ordinelor primite și, mai ales, se suprapune cu rolul analiștilor financiari și a informațiilor cuprinse în documentația aferentă tranzacțiilor, care ar trebui să reprezinte principala sursă de informații”.

Reacția BVB intervine în urma apariției unor declarații în spațiul public referitoare la IPO a furnizorului de servicii medicale MedLife. Conducerea companiei controlate de familia Marcu a anunțat că vrea să se listeze la BVB prin vânzarea a 8,84 de milioane de titluri, ceea ce reprezintă 44% din pachetul total de acțiuni ale societăţii.

Top intermediari BVB ( tranzacţii 2016)

  1. Wood & Company            4,00 mld. lei
  2. Swiss Capital                    2,95 mld. lei
  3. Raiffeisen Bank                1,89 mld. lei
  4. BCR                                  1,69 mld. lei
  5. IEBA Trust                         1,02 mld. lei
  6. BT Capital Cluj                  0,93 mld. lei
  7. BRD GSG                           0,75 mld. lei
  8. Concorde Securities         0,65 mld. lei
  9. Tradeville                          0,34 mld. lei
  10. Intercapital Invest             0,30 mld. lei
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii