Blocaj la finanţele clujene. Angajaţii refuză să mai lucreze pe bani puţini

Sute de angajaţi ai Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice (DRFP) Cluj au întrerupt activitatea timp de două ore, între 10:00 şi 12:00, nemulţumiţi că li s-au prevăzut salarii mult mai mici decât ale celor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) de la Bucureşti.

“Suntem nemulţumiţi de diferenţele salariale din noua lege a salarizării dintre angajaţii de la centru şi cei din teritoriu care sunt cuprinse între 27% şi 50%. De ce se doreşte angajarea a 35.000 de consultanţi fiscali plătiţi cu 10.000 de lei pe lună în loc să majoreze salariile celor din Finanţe care colectează pentru bugetul statului?”, a declarat liderul sindicatului din DRFP Cluj, Ilie Rostogol.

La nivel naţional, 22.000 de angajaţi din Ministerul Finanţe Publice au oprit lucrul, conform Alianţei Naţionale Sed Lex. Protestatarii erau nemulțumiți de proiectul legii salarizării. Aceştia şi-au dat seama că salariile lor vor scădea odată cu intrarea în vigoare a legii, la 1 iulie.

Au protestat în faţa instituţiilor salariaţii din judeţele Maramureş, Călăraşi, Dâmboviţa, Timiş, Gorj, Buzău, Hunedoara, Arad, Botoşani, Olt, Argeş, Prahova, Satu Mare, Mehedinţi, Neamţ, Covasna, Alba Iulia, Ialomiţa, Covasna, Iaşi, Sibiu, Mureş, Vâlcea, Giurgiu, Dolj, Harghita.

Salariații sistemului vamal s-au solidarizat cu colegii din direcțiile regionale și de la 10:00 au declanșat o acțiune de protest sub forma „excesului de zel”. Controlul efectuat la frontieră nu s-a mai făcut selectiv, potrivit analizei de risc, ci au fost controlate toate mijloacele de transport. Acțiunea vine în urma tăierii salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, ceea ce salariații sistemului vamal susţin că este inacceptabil.

„Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanțelor şi al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia.

Le solicit și pe aceasta cale să își reia lucrul și îi asigur că, în calitatea mea de președinte, voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor să fie auzite si să găsim soluții în vederea bunei funcţionări a activității instituției”, a declarat Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii