Blocaj financiar în serie. Textilele, construcţiile şi energia, prinse în insolvenţe

Deși 2017 începe cu un minim istoric al insolvențelor, România înregistrează un maxim de impact financiar în mediul de business și un nivel foarte scăzut al antreprenoriatului .

Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolvență, în primul trimestru s-au deschis 1.753 de proceduri noi de insolvență, în scădere cu 22% față de aceeaşi perioadă din 2016, când s-au deschis 2.237. În ciuda acestui fapt, pierderile financiare cauzate mediului de afaceri (estimate prin nivelul datoriilor înregistrate de către firmele insolvente care depășesc valoarea cumulată a activelor fixe) au ajuns la un maxim istoric.

Această dinamică este determinată de intrarea în insolvență a unor companii foarte mari, care se regăsesc cu precădere în sectoare precum fabricarea și furnizarea energiei electrice și construcții (unde dimensiunea financiară primează) sau fabricarea produselor textile (unde dimensiunea socială contează cel mai mult).

Industria textilă, la pământ

Fabricarea produselor textile înregistrează cel mai ridicat număr al insolvențelor, raportat la firmele active. 16% dintre companii intră în insolvență în fiecare an și 90% dintre acestea, în faliment în maxim doi ani. Deși acest sector generează doar 4,5% din totalul companiilor insolvente la nivel național, 13% din locurile de muncă pierdute din cauza acestui fenomen provin din acest sector.

Anul a debutat nefericit pentru companiile din energie, luate prin surprindere de majorarea prețului energiei electrice, ce a explodat într-un timp foarte scurt la piața la vedere, provocând pierderi majore multor traderi de energie. Cele mai mari cinci insolvențe au înregistrat datorii de 900 de milioane de lei, în timp ce activele imobilizate erau doar de 150 de milioane, iar capitalurile proprii, de numai 100 de milioane.

Productivitatea scăzută, coroborată cu problemele financiare întâmpinate de către companiile active în construcții determină ca acest sector să înregistreze cea mai ridicată rată a creditelor neperformante în portofoliul împrumuturilor bancare (în baza calculelor publicate de către Banca Naţională în septembrie 2016). Conform calculelor Coface, 11% dintre firmele românești activează în acest sector, iar 80% dintre ele raportează venituri sub 100.000 de euro.

Puţine autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale

„Sectorul fabricării produselor textile este afectat de creșterea salariului minim pe economie, dinamică necorelată cu evoluția productivității. Acest fenomen afectează negativ întreg mediul de afaceri, în condițiile în care ponderea salariului minim relativ la cel mediu a crescut de la 27% în 2008, la aproape 50% în 2017”,

Construcțiile înregistrează un minim istoric al autorizațiilor de clădiri rezidențiale, din cauza dezinvestițiilor companiilor private şi pe fondul profiturilor foarte mici și a lipsei încrederii în viitor. Incertitudinea este amplificată de nivelul minim din ultimii 10 ani al cheltuielilor de investiții publice din bugetul de stat, scăzând la doar 2,5% din produsul intern brut în 2016, comparativ cu 4,5% în 2008.

De asemenea, sectorul fabricării și furnizării de energiei a debutat în anul curent cu o volatilitate nemaîntâlnită a prețului energiei, acesta depășind record după record pe bursa OPCOM și cauzând intrarea în incapacitate de plată a mai multor traderi. În acest context, și pe fondul incertitudinilor privind schimbările fiscale viitoare, antreprenoriatul românesc evaluat prin numărul de companii nou înmatriculate în primul trimestru al anului curent este la nivelul minim al ultimilor 10 ani.

Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de investiții susținute de un cadru fiscal și juridic stabil, predictibil și sustenabil pe termen lung. Avem nevoie de măsuri urgente care să încurajeze antreprenoriatul românesc, prin debirocratizare, creșterea transparenței, reducerea corupției și îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-urile românești”, precizează Iancu Guda, services director al Coface România. Grupul Coface este lider mondial în asigurările de credit.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii