“Biruri” reduse pentru regionala Electrica Nord. Cât se va vedea în facturi

Distribuitorul regional Electrica Transilvania Nord (EDTN) Cluj va beneficia de anul viitor de o reducere a tarifului reglementat din partea autorității naționale de profil, însă o parte infimă se va regăsi la consumatorii finali, deci în facturi.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a propus scăderea tarifelor reglementate de distribuție a energiei electrice practicate de cele opt monopoluri regionale de profil din România, de la 1 ianuarie.

Instituția a elaborat proiecte de ordine privind stabilirea tarifelor reglementate ce urmează să fie practicate de către companiile din domeniu. Tarifele pentru distribuția energiei la joasă tensiune, nivel la care sunt racordați aproape toți consumatorii casnici de energie electrică, ar urma să scadă între 4 și 9%.

Acestea vor fi următoarele: 6,57% la EDTN Cluj (96,73 lei/MWh), 8,03% la Electrica Distribuție Muntenia Nord (109,24 lei), 6,35% la Enel Distribuție Dobrogea (118,74 lei), 5,57% la CEZ Distribuție, (111,97 lei), 4,34% la Electrica Distribuție Transilvania Sud (103,73 lei) și 4,06% la E.ON Distribuție România (122,90 lei).

La consumatorul final, prețurile vor scădea doar cu 1-2%, doar în a doua parte a anului, conform conducerii ANRE. De la 1 ianuarie 2016, instituția a redus tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice practicate de monopolurile regionale de profil cu 5,5-16,3%, iar scăderea la consumatori fiind de până la 12%.

De anul viitor, ANRE nu va mai permite operatorilor regionali să includă în tarifele impuse consumatorilor costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor. EDTN Cluj a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 0,65 miliarde de lei și un profit net de 158 de milioane, cu 1.988 de salariați.

Strategia EDTN este de a se dezvolta, ca lider de piaţă pe segmentul de distribuţie a energiei electrice la nivelul zonei de Nord-Vest a Transilvaniei, prin adaptare permanentă la cerinţele pieţei de energie electrică.

Aceasta acoperă șase județe: Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Maramureș, Sălaj și avea arondați 1,2 milioane de consumatori. Societatea a distribuit 4,9 MWh de energie. Cei mai mari furnizori din Ardealul de Nord erau Electrica Furnizare (2,9 milioane MWh), Repower, E.ON, OMV Petrom, CEZ, Romenergy Industry.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii