Banii din industria mobilei se fac în afara Clujului

Deși în Cluj-Napoca își are sediul cea mai mare asociere din România a firmelor din industrie, marii producători locali merg pe cont propriu. Fabricile din Jucu și Gherla au afaceri mai mari decât tot Clusterul Mobilier Transilvan (CMT).

Bazele primului cluster în industria de mobilier din Transilvania de Nord au fost puse în 2012, la Cluj-Napoca, după o perioadă de discuţii, tatonări şi muncă în cadrul unor întâlniri de lucru. Semnatare erau mai multe firme din regiune, alături de Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Hygia Consult şi Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor.

Demersul a fost iniţiat în cadrul unui proiect european de cooperare teritorială „Agenţii ce sprijină valoarea sistemelor de inovare în economiile locale şi regionale (Asviloc+)”, derulat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), cu scopul de a deveni un proiect pilot inspirat de bune practici din statele partenere. Obiectivul clusterului este dezvoltarea unei cooperări eficiente între agenţii economici din întreg lanţul tehnologic, universităţi şi institute de cercetare ce activează în domeniu, autorităţi publice, alte tipuri de instituţii suport.

La structura deschisă poate adera, pe bază de solicitare, orice organizaţie interesată care deserveşte sau susţine această industrie. Membrii asociaţiei îşi păstrează autonomia, dar acţionează în parteneriat pentru a pune în aplicare o strategie comună de dezvoltare, construită în jurul unor proiecte care să deservească asocierea în ansamblu şi să aducă beneficii directe tuturor membrilor. CMT vrea să crească influenţa în sectorul producţiei de mobilier şi să se implice inclusiv la nivel legislativ, prin propuneri de proiecte, strategii naţionale sau internaţionale.

La ora actuală CMT cuprinde producători ca Antares, AB Concret, Ax Perpetuum, Confortmob, Eco Blue, JRD Industries, Marlex, Miracolo, Mobiprod, Napochim, Oldmob, Pal Mobex, Palrom, Promtinter Expert, Rotsin, Salice, Terminus Prod, Trend Furniture, Artena, 4 Brands, Mobam, Taparo, Perpetuum, Art Stil, Mow, Integral Activ, Glue Chim, Inno Robotics, Feromob, Vitralii Pop, Eurocomfil, Sedia Trade, Gere & Co, UV Furniture, Expre Condo Construct, Mabu Auto.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii