Banca Transilvania: turismul ne-a adus 5% din produsul intern brut

Statisticile confirmă consolidarea momentului pozitiv în turism, evoluție susținută de creșterea veniturilor populației, nivelul redus al riscului terorist și ameliorarea imaginii României în exterior.

Institutul Național de Statistică a publicat datele cu privire la evoluția sosirilor și înnoptărilor în unitățile turistice în decembrie și întreg anul 2016. Sosirile în unitățile turistice din România au crescut cu 8,2% an/an, la 709.400 în decembrie, notându-se dinamica turiștilor străini (11,3%, la 142.400). Componenta internă a consemnat un avans de 7,4%, până la 567.000.

Numărul înnoptărilor s-a majorat cu 7% an/an, la 1,4 milioane în ultima lună din 2016, pe fondul creșterii turiștilor români cu 7,5%, până la 1,1 milioane. Numărul străinilor a urcat cu 5%, la 0,28 milioane.

Sosirile în unități turistice au consemnat un avans de 10,4%, până la 10,9 milioane (cel mai ridicat nivel din 1990 încoace). Numărul străinilor a urcat cu 10,6%, până la 2,5 milioane, în timp ce numărul românilor a crescut cu 10,3%, până la 8,5 milioane.

Înnoptările turiștilor s-au  majorat cu 7,8%, până la 25,3 milioane (nivelul maxim din 1992). Numărul străinilor a crescut cu 7,9% an/an, până la 4,8 milioane, iar cel al turiștilor interni a urcat cu 7,8%, până la 20,5 milioane. În ultimii ani s-a conturat o tendință de creștere a ponderii străinilor la sosiri și la înnoptări în unități turistice interne. La sosiri ponderea lor s-a consolidat la 22,6%, cel mai ridicat nivel din 2005. La înnoptări a stagnat la 19%, nivel maxim istoric.

„Tendința pozitivă înregistrată în ultimii ani pare sustenabilă, aspect confirmat de evoluția duratei medii. Acest indicator a crescut în 2016 spre un nivel maxim istoric, evoluție la care au contribuit componenta externă și internă. Conform  estimărilor World Travel & Tourism Council contribuția turismului și călătoriilor la formarea produsului intern brut a depășit 5% în ultimii ani.

Nivelul ar putea să crească pe termen scurt și mediu, pe fondul perspectivelor de continuare  a ciclului  economic postcriză atât în România, dar și pe plan european. O accelerare a acestui indicator este dependentă de ameliorarea imaginii în exterior din perspectiva calității serviciilor, inclusiv prin continuarea investițiilor în infrastructură”, subliniază Andrei Rădulescu, economist senior la Banca Transilvania Cluj.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii