Banca Transilvania: șomajul scade cu 20% în următorii ani

Consolidarea climatului pozitiv, sub influența semnalelor de normalizare din sfera cererii interne și în contextul presiunilor salariale este relevată de un raport de piață al Băncii Transilvania (BT) Cluj, în urma analizei datelor cu privire la evoluția forței de muncă în octombrie și primele 10 luni ale anului furnizate de Institutul Național de Statistică.

Numărul de șomeri (15-74 ani) a crescut pentru a doua lună la rând în octombrie, cu un ritm lunar de 0,14%, la 522.500 (cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni). Cu toate acestea, indicatorul se menține în apropiere de valorile minime consemnate în toamna anului 2008.

Raportat la octombrie 2015 numărul șomerilor s-a redus cu 14,8%, evoluție determinată de accelerarea cererii interne și de reducere a economiei informale. În perioada ianuarie-octombrie 2016 numărul de șomeri s-a diminuat cu 12,1% an/an, la un nivel mediu lunar de 548.300.

Rata șomajului s-a consolidat la 5,8% în octombrie (cel mai redus nivel de la finalul lui 2008): componenta masculină la 6,6% (minimul din decembrie 2008); componenta feminină la 4,8% (minimul din martie 2009). Comparativ cu octombrie 2015, rata șomajului s-a redus cu 0,8% , notându-se declinul componentei feminine cu 1%. Rata șomajului la bărbați a scăzut cu doar 0,7 puncte procentuale an/an.

La 10 luni din 2016 rata medie a șomajului s-a situat la 6,1%, în atenuare cu 0,7 puncte procentuale an/an. La bărbați rata șomajului s-a redus cu 0,6 puncte procentuale an/an, la 6,9%. Rata șomajului în rândul femeilor a scăzut cu 0,8 puncte procentuale an/an, la 5,1%.

Printre factorii care au avut impact asupra pieței forței de muncă în perioada ianuarie – octombrie 2016 se numără procesul investițional în cadrul ciclului post-criză; accelerarea consumului privat și reducerea economiei informale, cu impact asupra ramurilor ușoare ale economiei (declinul mai puternic al ratei șomajului la femei); redinamizarea migrației populației active (inclusiv între regiunile țării); majorarea salariilor; persistența asimetriilor structurale.

Estimările macro-econometrice pentru tendința ratei șomajului exprimă premise de continuare a procesului de ameliorare a climatului din piața forței de muncă pe termen scurt, scenariu condiționat de absența unor șocuri economice adverse importante (externe și/sau interne).

„Am revizuit prognozele privind dinamica ratei medii anuale a șomajului structural pe termen mediu prin încorporarea evoluțiilor din octombrie. Noile previziuni indică scăderea acestui indicator de la 6,8% în 2015 la 6,2% în 2016, 5,8% în 2017 și 5,5% în 2018. Pentru 2019 ne așteptăm la consolidarea acestui indicator, ceea ce exprimă premise de final pentru ciclul economic post-criză.

Factorii de risc pentru acest scenariu constau în escaladarea curentului protecționist (inclusiv posibilitatea reintroducerii de bariere în circulația fluxurilor de capital); deciziile de politică economică din SUA, Zona Euro (în contextul agendei politice încărcate pe termen scurt) și China; tensiunile geo-politice și geo-economice; mixul de politici economice și climatul politic după alegeri pe plan intern”, subliniază Andrei Rădulescu, senior economist la BT.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii