Banca de celule stem din Cluj a scăpat de faliment

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) a încheiat înainte de limita aprobată de creditori procedura de insolvență a companiilor din România ale grupului Cord Blood Center (CBC).

„În doar trei trimestre din cei trei ani prevăzuți ca durată a parcurgerii planului de reorganizare am reușit să achităm toate datoriile creditorilor asumate prin programul de plăți, dar și pe cele scadente și astfel să redăm circuitului economic o companie redresată, echilibrată și sănătoasă”, a declarat Alexandru Tănase, managing partner al CITR Transilvania.

Cheia reorganizării a constat, conform CITR, în soluția aplicată de administratorul judiciar împreună cu managementul CBC: fuziunea celor trei societăți din România. „Am redus costurile, am optimizat controlul asupra activității economice, am generat un flux de servicii mai eficient și am reușit să coordonăm întreaga activitate a companiei astfel încât, fără investiții suplimentare, prin fuziune, am asigurat un management performant”, explică Irina Mișca, manager al CITR Cluj.

Soluţie de criză: fuziunea societăţiloe din România

Continuarea activității a permis generarea de venituri suplimentare folosite pentru distribuirea sumelor către creditori şi pentru plata cheltuielilor de procedură. Cele trei societăți ce făceau parte din CBC au intrat în insolvență în 2014. Planul de reorganizare realizat de administratorul special al grupului, cu ajutorul administratorului judiciar CITR, prevedea fuziunea lor și continuarea activității curente.

CBC Medical și CBC RO au fost absorbite de CBC Laboratories. Datoriile tuturor au fost stinse, iar creditorii au aprobat închiderea procedurii. „Soluțiile de business propuse de CITR au asigurat continuitatea furnizării serviciilor companiilor la aceleași standarde calitative de procesare și stocare a grefelor de celule stem, în condiții de maximă siguranță în cele două bănci acreditate din Cluj-Napoca și Otopeni”, afirmă Martin Kabat, administrator al CBC Laboratories SA.

CITR, liderul pieței de insolvență din România, a distribuit creditorilor 200 de milioane de euro în ultimii trei ani. Aceasta a procesat 850 de dosare din toate domeniile de business.

Fiscul clujean le-a cerut retroactiv TVA

Grupul CBC a cerut în instanţă, în 2014, începerea procedurilor necesare reorganizării judiciare a activităţii sale din România. CBC Medical şi CBC Laboratories au fost scutite de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj de plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) începând din 2009, pentru serviciile legate de procesare şi de stocare a sângelui ombilical, ele fiind asimilate serviciilor medicale.

Ulterior, fiscul clujean a revenit asupra deciziei şi a solicitat achitarea retroactivă a TVA aferente ultimilor cinci ani. CBC este unul din liderii europeni în băncile de celule stem, fiind prezent în Austria, Cehia, Slovacia, Italia, Ungaria, România.

Sângele cordonului ombilical conţine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat după naştere. În ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit în 30.000 de transplaturi în lume, contribuind la tratarea a 80 de boli, întâlnite în cazul adulţilor şi al copiilor.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii