Autostrada Transilvania, dintre Braşov şi Borş, ar putea fi gata în anul 2020, a anunţat ministrul Transporturilor, Dan Costescu. În prezent, din şoseaua de mare viteză care ar trebui să aibă 433 de kilometri, sunt gata doar 52, şi anume tronsonul construit de americanii de la Bechtel pentru 1,3 miliarde de euro.
Se lucrează sau urmează să înceapă lucrările pe tronsoanele Gilău-Nădăşelu, Târgu Mureş-Ogra-Câmpia Turzii şi pe Suplacu de Barcău-Borş, acolo unde Bechtel a făcut lucrările doar pe jumătate, înainte să fie reziliat contractul. Pe celelalte secţiuni nu a fost selectat încă niciun constructor.
„Începând din 2017 până în 2020, ca să nu iau aici toate tronsoanele pe rând, să facem analiza foarte detaliată. Dacă în acest moment se vor respecta procedurile care au fost puse şi va intra şi ordonanţa pentru accelerarea proiectelor mari de infrastructură, da, e posibil până în 2020, pentru unele tronsoane chiar cu devansări de termene”, a subliniat ministrul Transporturilor, Dan Costescu.
Un fost ministru acuză
Alexandru Nazare, fostul ministru al Transporturilor, a declarat pentru B1 TV că dacă nu va exista o accelerare a lucrărilor, acestea nu se vor finaliza în termenele propuse. Și, din păcate, „nici alte lucrări importante nu se vor putea finaliza mai devreme de 2023 – 2024. Este grav că am avut fonduri europene pentru autostrada Transilvania. Puteam să lucrăm și nu am putut”. Nazare susține că „nu a existat interes. A fost mai mare pentru Comarnic – Brașov și nu s-au interesat de lucrări minuțioase, dar importante”. Fostul ministrul afirmă că ar fi trebuit să se obțină toate acordurile necesare – de la Electrica, Transelectrica, obținerea avizelor pentru expropieri. „De un an și jumătate zac hârtiile pe birouri”, acuză Nazare.
Blestemul Autostrada Transilvania şi Bechtel bântuie pe mai departe prin Ardeal. PSD a adus acest blestem în România, PSD a continuat să se joace cu el. În prezent, din marea Autostradă Transilvania este dat în folosinţă un tronson de 52 de kilometri, care leagă Gilău de Câmpia Turzii. După ce şi-a făcut de cap mai bine de 10 ani prin România, în 2013 Bechtel a primit un şut în fund.
Contractul privind realizarea Autostrăzii Transilvania / Borş-Târgu Mureş a fost reziliat cu plata unei despăgubiri de 100 milioane euro. Din partea statului român – să ne înţelegem, nu a Bechtel care a finalizat 52 de km din cei 415 km, la preţul de 1,4 miliarde euro, din totalul contractului de 2,2 miliarde euro! Ura , ura, am scăpat de Bechtel cel adus de Guvernul PSD Năstase.
Numai că Scapi de Dracul, dai de mă-sa! Adusă de alt Guvern PSD, adică de Guvernul Ponta: tronsonul Gilău-Nădăşelu. În primul trebuie să punctăm că într-adevăr era o cerere imensă de trafic spre megahiperultra nodul rutier Nădăşelu. Această metropolă Vest-europeană nu se putea să nu fie conectată la Magistrala Albastră a răposatului Ceauşescu, ăă-pardon, Austostrada Transilvania a condamnatului Năstase, a atotştiutorului Boc şi micului Titulescu metamorfozat în Pinochio, Victor Ponta. O ţară întreagă visa să circule de la Câmpia Turzii la Nădăşelu via Gilău.
Puncte strategice…
Doar idioţii visau o finalizare a unui tronson cu punct terminus Borş, pentru ca ungurii să conecteze Borş de Debrecen printr-o prelungire a M3 şi de acolo să avem cale normală spre Occident. Dar nu, la noi e musai să facem tronsoane cretine, ba prin fieful lui Dragnea, ba prin cel al ui Rus, oricum la Dracu-n praznic la Nădăşelu sau Alexandria!
Şi, oricum, pe tronsonul Gilău-Nădăşel, greu se va putea circula. În primul rând pentru că are doar 8,7 kilometri lungime. Aproape că e mai lat decât lung. Accelerezi, atingi 130 şi apoi deja decelerezi.
Apoi, absolut desprins din poveştile cu Păcală, noul tronson nu va fi legat deocamdată de cel deja existent, Gilău – Câmpia Turzii. Conexiunea trebuia realizată printr-un viaduct, care însă nu a fost finalizat de Bechtel. Iar bravii noştri guvernanţi au licitat tronsonul, fără însă a cuprinde în licitaţie şi viaductul de legătură.
Mai mult, deşi logic ar fi fost dacă tot e vorba de două licitaţii să se efectueze întâi cea pentru viaduct sau în cel mai rău caz concomitent, licitaţia pentru viaduct încă nu e efectuată. Cum constructorii UMB Spedition & Tehnostrade afirmau pentru Ziua de Cluj că vor termina tronsonul mai repede decât termenul stabilit, aprilie 2016, este foarte probabil ca viaductul să nu fie terminat în mai puţin de un an, acceptând ca dată de începere a lucrărilor primăvara lui 2015. Și atunci vom avea o nouă bucăţică de Autostrada Transilvania, care va duce de nicăieri spre un alt nicăieri şi, mai mult, care nu va fi unit cu ttronsonul existent. Gândire de strategi! Sau poate că strategia a existat, dar ea nu se axa spre autostrăzi şi conexiuni ci spre campania electorală şi a sa puşculiţă.
Legat de preţ, Bechtel promitea că va finaliza segmentul Borş – Suplacu (de Barcău (64 km) pentru suma de 250 milioane euro, ADICĂ 3,9 MILIOANE EURO / KM. Apoi, CNADNR a publicat pe SEAP anunţul cu privire la scoaterea la licitaţie a tronsonului amintit mai sus, estimându-se un cost între 987.099.687 lei fără TVA (cca 219 mil euro) şi 1.184.519.625 lei fără TVA (cca 263 mil euro), valoarea maximă, ADICĂ 3,4 – 4,1 MILIOANE EURO / KM.
Lucrările de la marele tronson Gilău – Nădăşelu, o amărâtă bucăţică de autostradă de 8,7 km, un petic de drum aproape mai lat, decât mai lung, dar petic cu preţ de mătase chinezească costă 258.199.052 lei, ADICĂ 7,5 MILIOANE EURO / KM. Din nou, preţuri de parcă vorbim de autostradă pe Marte, nu în România. În lumea civilizată, unde din banii de autostradă nu se îmbogăţesc politicienii, costurile rareori depăşesc 2,3 milioane de euro pentru o autostradă nouă cu două benzi pe sens (inclusiv lucrări artă) sau 4 milioane de euro pentru o autostradă cu patru benzi/sens.
Ministerul Transporturilor, condus de Dan Costescu, îşi propune pentru acest an să înceapă proiectul autostrăzii Sibiu-Piteşti, zisă şi autostrada prin munte, precum şi pe cel al tronsonului dintre Suplacu de Barcău şi Borş. De asemenea, oficialii ministerului doresc să elaborzeze mai multe Documentaţii Tehnice de execuţie, iar pe listă se află proiectul Braşov-Comarnic, Nădăşelu-Suplacu de Barcău, pentru coridorul rutier IX, care trece prin Moldova.
Totodată va fi ales executantul pentru centura de sud a Capitalei. Ministerul plănuieşte de asemenea să continue lucrările la loturile de autostrăzi din Ardeal.
Toate priorităţile Ministerului Transporturilor pentru 2016 sunt prezentante în Planul strategic, făcut public. Iată care sunt aceste priorităţi:
– Demararea implementarii proiectului de Autostrada Sibiu – Piteşti (lungime 116 km cu o valoare totală multianuală de 2,075 mld. euro).
– Demarare implementare pentru proiectul autostrada Suplacu de Barcău – Borş (lungime 74 km, valoare totala multianuală 92 milioane euro)
– Elaborarea Documentaţiei Tehnice de execuţie (DTE) pentru proiectul Braşov – Comarnic (lungime 58 km cu o valoare totală multianuală de 1,237 mld. euro)
– Elaborare DTE pentru proiectul Autostrada Nădăşelu – Suplacu de Barcău (lungime 93 km, valoare totală multianuală 115 mil. euro)
– Elaborarea DTE de pe coridorul IX de transport rutier: Ploieşti – Buzău (lungime 65 km cu o valoare totală multianuală de 315 mil. euro), Buzău – Focşani (lungime 72 km cu o valoare totală multianuală de 350 mil.euro), Focşani – Bacău (lungime 109,3 km cu o valoare totală multianuală de 428 mil. euro) şi Bacău – Paşcani (lungime 81 km cu o valoare totală multianuală de 482 mil. euro)
– Elaborarea DTE pentru autostrada Tg. Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni (faza I: autostrada Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni – lungime 135 km cu o valoare totala multianuală de 1,4 mld. euro)
– Continuarea lucrărilor pentru proiectul CF Sighişoara – Simeria (lungime 167 km cu o valoare totală multianuală de 419 mil euro).
– Demararea implementarii proiectelor de modernizare a liniilor de cale ferată Radna
– Gurasada – Simeria (lungime 142 km cu o valoare totală multianuală de 897 mil. euro), Braşov – Sighişoara (lungime 128 km cu o valoare totală multianuală de 887 mil. euro)
– Elaborarea DTE pentru implementarea proiectului Braşov – Predeal (lungime 33 km cu o valoare totală multianuală de 518 mil. euro)
– Elaborarea DTE pentru implementarea proiectului Bucureşti – Craiova (lungime 209 km cu o valoare totală multianuală de 1,036 mld. euro) şi a proiectului Craiova – Caransebeş (lungime 226 km şi o valoare de 1,140 mld. euro)
– Elaborare DTE pentru proiectul CF Cluj-Napoca – Episcopia Bihor (lungime 158 km cu o valoare totală multianuală de 196 mil. Euro)
– Continuarea implementarii proiectelor de autostradă cu lucrări de execuţie în curs: Timişoara – Lugoj (lotul 2 – lungime 25,6 km, cu o valoare totală multianuală 116.65 mil. Euro), Lugoj – Deva (loturile 2, 3, 4 – lungime 71.8 km, cu o valoare totală multianuală 430 mil. Euro), Sebeş – Turda (loturile 1, 2, 3,4 – lungime 70.27 km, cu o valoare totală multianuală 546.03 mil. Euro), Câmpia Turzii – Ogra – Tg. Mureş (8 lungime 2.12 km, cu o valoare totală multianuală 346.44 mil. Euro)
– Demararea procedurii de selecţie a executantului pentru Centura Bucureşti Sud
– Implementarea de servicii feroviare pentru transportul feroviar de călători cu trenuri care au viteze sporite pe rutele modernizate Bucureşti – Braşov şi Bucureşti – Constanţa (Mangalia)
– Organizarea procedurii de achiziţie publică de material rulant + alte servicii
– Finalizarea magistralei de metrou M4
– Lucrările la magistrala M5
– Îmbunatăţirea condiţiilor de navigatie pe Dunăre (studiu de fezabilitate Fast Danube) – total multianual 5,25 mil. Euro.