Austriecii de la Schweighofer, blocaţi de ecologiştii români

Organizația Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer. În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale.

FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă este inacceptabilă în condițiile de în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate. Decizia vine după ce activiști din trei țări (Germania, România și Austria) au înmânat o petiție semnată de 250.000 de cetățeni directorilor FSC, la sediul organizației din Bonn.

Comunitatea De-clic a lansat campania în decembrie, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă. Petiția adresată board-ului organizației îi cerea acestuia să renunțe la Schweighofer și să respecte recomandările făcute de comitetul de control al FSC.

După ce a investigat temeinic activitatea Schweighofer, acest comitet a recomandat încă din decembrie 2016 dezasocierea de “Holzindustrie Schweighofer și de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer”.

“Dezasocierea FSC de Schweighofer este o victorie pentru pădurile României și o victorie a zecilor de mii de cetățeni care au semnat petiția, au scris board-ului FSC și au crezut în puterea noastră colectivă. În urma acestei decizii, comunitatea De-clic va continua să ceară insistent magazinelor de bricolaj să renunțe la vânzarea produselor Schweighofer”, a declarat Raluca Veștemeanu, reprezentant al organizaţiei.

Familia Schweighofer este strâns asociată cu afacerile de prelucrare a lemnului. Produsele din lemn sunt vândute în 70 de ţări din întreaga lume. Societatea are 3.500 de angajaţi în şase locaţii de producţie şi este lider de piaţă în domeniul prelucrării lemnului.

În 2003 aceasta a deschis prima fabrică de cherestea a grupului în Sebeş, urmată de o a doua fabrică de cherestea în Rădăuţi. În anul 2009 Schweighofer a achiziţionat unitatea de producţie a panourilor încleiate din Siret, urmată fiind de fabrica de panel din Comăneşti în 2010. Ultima a devenit cea mai mare fabrică de panel din lume ce activează într-o singură locaţie. A treia fabrică de cherestea din România – şi cea mai modernă – a început operaţiunile la Reci în 2015.

Motivul principal pentru localizarea unităților de producţie în România este portul internaţional Constanţa, la Marea Neagră. De aici, produsele pot fi expediate în întreaga lume. Cea mai recentă achiziţie este fabrica de cherestea din Kodersdorf (Germania). Localizarea noii unităţi consolidează expansiunea în industria lemnului la punctul de întâlnire a graniţelor dintre Germania, Polonia şi Cehia.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii