Ariston, Baxi, Publicis, amendate de Consiliul Concurenţei

În anul 2016, instituţia a aplicat amenzi de 68 de milioane de lei. Au fost sancționate 119 companii şi asociaţii, dintre care 93 au recunoscut că au încălcat legea, iar astfel au beneficiat de reduceri ale amenzilor.

Cele mai mari sancţiuni, de 22,3 milioane de lei, le-au primit, pentru înţelegeri şi abuz, şapte companii de pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră a navelor maritime: Canal Sea Services, Black Sea Pilots, Maritime Pilot, Black Sea Services, Compania de Remorcare Maritimă Coremar, Logistic Remo Services şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Cu 15 milioane au fost sancţionate Porta KMI şi 24 distribuitori ce au stabilit preţurile de revânzare sau cotele de adaos comercial, cu 13 milioane, Ariston Thermo şi 15 distribuitori pentru fixarea preţurilor de revânzare, cu 8,9 milioane cinci producători de lactate pentru trucarea unor licitaţii în cadrul programului „Cornul şi laptele” şi cu 1,4 milioane 27 companii de pe piaţa de lacuri şi vopsele (1 producător şi 26 de distribuitori).

Auditori şi publicitari arşi la buzunare

Alte amenzi au fost aplicate în cazurile Baxi România și a 50 de distribuitori, pentru stabilirea preţurilor de revânzare (990.027 de lei), Camera Auditorilor Financiari din România, pentru restricţionarea concurenţei pe piaţa serviciilor de audit financiar (819.322 de lei), Publicis Groupe Holdings, care nu a notificat preluarea  Zenith Media Communications (766.255 de lei).

În decembrie, Consiliul Concurenţei avea în derulare 34 de investigaţii de încălcare a legii. 41% dintre investigaţiile în curs vizau înţelegeri de tip cartel. La aceeași dată, erau în curs de desfășurare 11 anchete sectoriale. În 2016, au fost organizate 13 acţiuni de inspecţie inopinată la 68 de sedii şi puncte de lucru.

Instituţia a avut calitate procesuală în 189 de dosare, în scădere cu 4,5% faţă de 2015. Procentul hotărârilor irevocabile favorabile (Înalta Curte de Casație și Justiție), în materie de concurenţă, a fost de 94%, în timp ce procentul hotărârilor definitive favorabile (Curtea de Apel București) a scăzut la 86%. Procentul  amenzilor menţinute irevocabil de ICCJ  a fost de 81%.

Cele mai multe anchete, pentru formarea de carteluri

Numărul deciziilor privind notificări de concentrări economice a fost de 59, în creștere cu 59% faţă de anul 2015. În 2016 au fost declanşate 12 investigaţii privind posibile încălcări ale legii concurenţei. Dintre acestea, 33% au ca obiect posibile înţelegeri de tip cartel, iar 25% posibile abuzuri de poziţie dominantă,

Investigaţiile vizează prelucrarea lemnului; mesaje scurte, închirierea terenurilor aparţinând domeniului public al statului şi care fac parte din infrastructura portuară, servicii de acces la infrastructura de comunicaţii; distribuţia angro şi en detail de medicamente, agenţii de turism, piaţa serviciilor notariale.

Anchetele sectoriale analizează piaţa exploatării resurselor de ape minerale naturale, piaţa drepturilor de autor şi drepturile conexe, piaţa serviciilor bancare de retail, sectorul producţiei şi comercializării cimentului din România, comerţul electronic (componenta referitoare la strategiile de marketing).

Consiliul a finalizat 25 investigaţii de încălcare a legii concurenţei. 48% din cazurile finalizate (12 din 25) au avut ca obiect  înţelegeri verticale (producător-furnizor). 28% din cazurile finalizate (7 din 25) au vizat fapte de tip cartel sau practici abuzive. În 2016 au fost finalizate 5 anchete sectoriale, în domenii ce au vizat  serviciile furnizate de practicienii în insolvenţă, energie electrică, salubrizare, asigurări auto, NetCity.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii