Apel de la Cluj: statul să îi ajute pe agricultorii cu recolte periclitate

Ministerul Agriculturii trebuie să instituie urgent un program de ajutor pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de variaţiile extreme de temperatură, susţine europarlamentarul clujean Daniel Buda.

„Îi solicit public ministrului Agriculturii, domnul Petre Daea, să identifice soluţii urgente în vederea sprijinirii fermierilor ale căror plantaţii au fost afectate iremediabil de temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile.

Mai mulţi reprezentanți ai diverselor asociații pomicole mi-au semnalat faptul că variațiile de temperatură pot conduce la pierderi de până la 90-95%. Plantațiile pomicole au fost afectate de vremea aspră cu atât mai mult cu cât pomii fructiferi ale căror flori s-au deschis nu vor mai putea fi polenizați”.

Aceasta atenţionează că au fost înregistrate scăderi drastice de temperatură, cu până la 15 grade mai scăzute decât ar fi fost normal în perioada respectivă, fapt care poate implica amânarea recoltei de fructe și legume de la vară.

El spune că există riscul dublării cheltuielilor de producție, deci creșteri semnificative ale prețului la legume și fructe, iar ministerul trebuie să realizeze o evaluare a culturilor afectate şi să intervină cu un sprijin financiar consistent pentru fermierii care au culturile periclitate.

„În calitate de membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am prezentat situaţia cu care se confruntă fermierii şi am solicitat să mi se comunice instrumentele de care dispune comisia în vederea susținerii acestora în eventualitatea unor pagube semnificative.

Sunt convins că nici Comisia Europeană nu va rămâne indiferentă în faţa situaţiei neplăcute cu care se confruntă fermierii români însă, până atunci, este absolut necesar ca autorităţile naţionale să ia problema în mâini şi să acţioneze de urgenţă pentru a ajuta fermierii să îşi salveze, pe cât se poate, culturile”, susţine Buda.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii