Antreprenorul dejean, Vicențiu Știr, un suflu proaspăt pentru Parlamentul României

Antreprenorul dejean, Vicențiu Știr, prim-vicepreședinte ALDE Cluj și co-președinte ALDE Dej, a vorbit, într-un interviu acordat Cluj Manifest despre proiectele sale pentru dezvoltarea economică a Dejului, acesta afirmând că în cazul în care va obține un mandat în viitorul Legislativ se va concentra în principal pe atragerea de investiții noi și crearea condițiilor pentru ca noi afaceri să fie înființate în oraș.

Reporter: Cum vedeți dezvoltarea economică a zonei Dej?

Vicențiu Știr: În programul de candidatură pentru Primăria Dejului am avut mai multe proiecte privind dezvoltarea economică a orașului, eu marșând pe măsurile liberale, pe cele de dreapta. Chiar dacă prin propunerile mele am nemulțumit mai multă lume, propunerea mea era să eliminăm ajutoarele sociale. Mai mult, în programul meu m-am axat pe dezvoltarea economică și pe creare de locuri de muncă. Principalul punct asupra căruia am insistat au fost parteneriatele publice-private, dar din păcate, actualul primar nu a îmbrățișat această idee. Consider că doar intr-o țară prosperă va fi si viața noastră mai bună. E important să începem să înțelegem că ceea ce facem pentru țară, facem de fapt pentru noi.

Rep.: Care sunt avantajele unui parteneriat public privat?

V.Ș.: Sunt foarte mulți investitori care doresc să investească în parteneriate publice private, astfel având de câștigat atât investitorul cât și Primăria. Pe lângă dezvoltare economică, astfel de proiecte ar duce și la creare multor locuri de muncă. Aceasta este o idee pe care voi merge în continuare și pentru alegerile parlamentare. Ca și antreprennor, afacerile mele sunt toate în mediul privat. Eu nu a făcut afaceri cu primăriile. Am reușit să mă dezvolt prin forțe proprii, neavând nici o legătură cu nici o primărie. Primăria din Dej nu este aproape de întreprinzătorii din Dej. Eu văd necesitatea unei legături între Primărie și investitori, lucru care nu se întâmplă la Dej. Trebuie să ai grijă de cei care investesc, deoarece ei ajută la dezvoltarea economică a Dejului.

Rep.: De ce ați decis să candidați la alegerile parlamentare?

V.Ș.: Intenționez să candiez din partea ALDE la alegerile parlamentare pentru un loc în Camera Deputaților. Este dorința mea de a veni cu un suflu nou. Cred că un politician tânăr, care s-a dezvoltat fără a avea afaceri cu statul român poate fi un plus mare pentru întreg județul Cluj. Eu voi veni cu proiecte noi și cu proiecte ce vor putea fi duse la îndeplinire. Un om nu este terminat atunci când este învins, ci atunci când renunță, spunea Richard Nixon, și nu cred că vreunul dintre noi, noi cei care am pus atât suflet în intenția noastră politică renunță. Eu unul nu am s-o fac. Și dincolo de orice opinie adversă care ne plasează in „descurajare și înfrângere”, imi însușesc sintagma că „Sunt unele dintre cele mai sigure căi către succes” — Dale Carnegie.

Rep.: Care sunt domeniile în care doriți să aduceți îmbunătățiri din postura de parlamentar?

V.Ș.: Ca și parlamentar prioritățile mele vor fi dezvoltarea economică, crearea de noi locuri de muncă și libertatea cetățeanului. Există nevoie de un suflu proaspăt în Parlament, însă această schimbare se va face treptat. Avem nevoie și de parlamentari cu experiență, dar și de cei tineri care vin cu un suflu proaspăt, dar și cu idei noi. Ideile unui om de afaceri la 40 de ani, cât am eu, sunt altele decât ale unuia mai în vârstă. Cred că imginea Parlamentului poate să fie îmbunătățită. Cred că este important să privim in viitor, să tragem invătăminte fără a căuta pricini, să dăm viață la ceea ce a fost doar prefigurat in imaginarul nostru politic. Pentru acest lucru este însă nevoie de forța unei noi echipe, o echipă adaptată la circumstanțele momentului. Sunt convins că vom găsi formula potrivită, energia si puterea de a ne impune. Rămân statornic in ideea că intr-o echipă toate trebuințele si aspirațiile sunt legitime pentru toți membrii si că cele mai importante lucruri sunt; cauza comună pentru care lupti, cinstea și pasiunea cu care o faci.

Rep.: De ce ați ales ALDE?

V.Ș.: Eu sunt un liberal, adept al princiiplor de dreapta. ALDE este în acest moment istoric atât unicul continuator legitim al tradiţiilor politice modernizatoare şi reformatoare precomuniste care au construit România modernă, cât şi singura forţă politică a prezentului ce nu are, prin intermediul Frontului Salvării Naţionale, rădăcini în socialismul de stat. ALDE trebuie să se impună ca o forţă etică de centru, una a mijlocului societăţii, a celor care lucrează în serviciul public, a întreprinzătorilor din toate sectoarele economiei, a practicienilor profesiilor liberale a celor aproximativ trei milioane de cetăţeni pentru care libertatea individuală este pusă cu adevărat pusă în valoare prin asumarea activă a responsabilităţii pentru propriul destin, pentru soarta comunităţii şi pentru prosperitatea naţiunii.

Reporter: Dana Țîrlea

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.