Angajaţii fiscului: vrem şi noi salarii de 1.000 de euro, ca alţi bugetari

Dacă salariile angajaţilor fiscului vor rămâne la nivelul de jos al sectorului bugetar, va începe exodul finanţiştilor, nu numai al medicilor sau al altor categorii profesionale, susţin aceştia.

„Potrivit declaraţiilor ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, salariile medicilor vor creşte considerabil chiar din 2018, ajungând la un nivel de 70% din nivelul salariilor medicilor în Uniunea Europeană (UE), astfel încât aceştia să nu mai plece din ţară. Salariile lor vor fi cuprinse între 1.200 şi 3.600 de euro. Un inspector din poliţie va ajunge la 5.000 de lei, iar un învăţător va ajunge la 4.000 lei.

Stimaţi guvernanţi, susţinem faptul că medicii trebuie să fie bine plătiţi, că cei care ne instruiesc copiii sau cei care asigură ordinea publică trebuie să aibă salarii decente. Nu putem fi de acord, însă, ca activitatea noastră instituţională să nu fie nici măcar finanţată, iar salariile noastre să rămână mult în urmă salariilor altor colegi bugetari, pentru care, noi, cei din finanţele publice, suntem direct răspunzători în alimentarea bugetului statului.

De ce, oare, să nu raportăm şi salariile finanţiştilor din ţară noastră la salariile finanţiştilor din UE, activitatea şi modul nostru de lucru, cu cele ale omologilor finanţişti din alte state? Diferenţele sunt enorme şi vor justifica, pe deplin, o finanţare corectă necesară desfăşurării activităţii celor pe care îi reprezentăm. În condiţiile în care acest exod se va amplifica, cine va mai contribui la alimentarea bugetului din care trebuie plătite salariile mult promise celorlaţi bugetari?

Cum se vor mai colecta veniturile cu care să se ducă la îndeplinire programul de guvernare? Există tensiuni puternice în rândul angajaţilor din finanţele publice, care ameninţă că vor înceta să îşi mai ducă la îndeplinire atribuţiile de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul de stat, în condiţiile în care nu le sunt respectate drepturile prevăzute de lege”, afirmă Liviu Toader, preşedinte Sindicatului Naţional Finanţe Publice (SindFISC).

Sindicaliştii cer deblocarea promovarilor pe post în cadrul sistemului instituţional al ministerului, prevederea în buget a sumelor necesare acordării tichetelor de vacanţă, egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim impus de lege şi luarea în considerare a solicitărilor SindFISC cu privire la legea salarizării unitare.

Acestea sunt nivel de salarizare de bază decent, în funcţie de importanţa socială a muncii prestate, sporuri specifice activităţilor specifice, protecţia juridică pentru angajaţii care îşi asumă riscuri, recunoaşterea funcţiilor specifice corespunzătoare activităţilor specifice în ANAF, finanţarea corectă a întregii activităţi desfăşurate de angajaţi în atingerea obiectivelor asumate prin programul de guvernare.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii