Albania, Balcani, tendinţe

din Albania, Gentian Gramozi, economist

O altă tendință îngrijorătoare se referă la rata inflaţiei, în creştere în întreaga regiune balcanică. Această tendință continuă şi în Albania (deși nu la un nivel ridicat, ca în Kosovo și Serbia). 

albania 1
(Indicele prețurilor de consum, schimbare, ianuarie 2006-noiembrie 2012)

Șomajul rămâne la același nivel de circa 13,3%. Dar INSTAT definește membrii gospodăriilor,din mediul rural, care trăiesc din agricultură, ca si “angajați”. Aceasta reduce în mod semnificativ numarul real de șomeri.

albania 2

Șomajul în Albania, 1997-2012)

Pozitiv in tendințele economice din Albania este cresterea exporturilor. Este o tendință curiosă din mai multe motive. În primul rând Albania, mai mult decât alte țări balcanice, dezvoltă comerțul cu Grecia și Italia, două țări profund afectate de criza din zona euro. În al doilea rând, tendința de creștere a exporturilor a ridicat nivelul exporturilor albaneze dincolo de nivelul pe care la avut înainte de criza financiară din 2008. Acest nivel a fost depășit încă din 2010. Comparativ cu anul 2007, exporturile s-au dublat. Acest fapt induce mai mult optimism referitor la performanța economică din Albania (în contrast, de exemplu cu cea din Kosovo, care este într-o situație disperată).

albania 3

 

Creşterea exporturilor s-a manifestat, în primul rând, în ceea ce priveşte comerţul extern cu minerale, metale şi petrol (aici este vorba şi de infuenţele creşterii preţurilor). A mai crescut şi exportul în sistem lohn, mai ales pe relaţia Italia.. În fine, un sector nou cu creştere a cifrei exporturilor este cel al produselor alimentare procesate. Rezumând, evoluţia exporturilor este încurajatoare pentru anii care vin, pentru dezvoltarea ţării.

În consecinţă. Încetinirea creșterii economice a Albaniei este cauzată de scăderile din sectorul construcţiilor.. În primul rând, creșterea economică bazată pe activități speculative și pe cu proiecte mari de investiții în infrastructură (o bună parte finanțată prin credite externe), care a dominat economia la inceputulul anilor 2000, a ajuns la final. Costul este încă necunoscut, dar se pare că va fi plătit în mare parte de către bănci, care au acordat cantități uriaşe de credite în acest sector. De asemenea, de contribuabilii albanezi. Apoi. Purtătorul de creștere economică în perioada post-criză este sectorul industrial, în special exportator. Acest lucru este de bun augur pentru perspectiva viitorului.

Cu toate acestea, creșterea exporturilor este o tendinţă curiosă pentru că, în zona euro, criza a provocat scăderea exporturilor în aproape toate țările din Balcanii de Vest.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii