Din datele puse la dispozitie de Comisia Europeana, in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene o familie cheltuieste in jur de 15 % din venitul sau lunar pentru hrana, cu 50 % mai putin decat acum jumatate de secol.

Agricultorii europeni produc in fiecare an: 300 de milioane de cereale, 17 milioane de tone de zahar, 20 de milioane de tone de oleaginoase, 2 milioane de tone de ulei de masline, 10 milioane de tone de mere, 2 milioane de tone de pere, 11 milioane de tone de citrice, 160 de milioane de hectolitri de vin, 8 milioane de tone de carne de vita, 20 de milioane de tone de carne de porc,12 milioane de tone de carne de pasare, 7 milioane de tone de oua, 150 de milioane de tone de lapte.

Desi productiile cresc in fiecare an, numarul agricultorilor a scazut. In anii 1960 cele sase state fondatoare ale UE numarau sase milioane de agricultori. In prezent numarul acestora depaseste cu putin trei milioane.

Din datele Comisiei Europene rezulta ca in present in majoritatea statelor membre ale Uniunii o familie cheltuieste in jur de 15 % din venitul lunar pentru hrana, cu 45 % mai putin decat in 1960.

In cadrul UE, 30 % dintre agricultori sunt peste 65 de ani, 24 % au intre 55 si 64 de ani, 23 % intre 45 si 54 de ani si numai 8 % sunt sub 35 de ani, varsta de randament maxim. Ingrijorator este faptul ca ponderea agricultorilor de peste 55 de ani creste in raport cu cea a agricultorilor tineri, care scade puternic, lucru care arata ca aceasta profesie se confrunta cu mari semen de intrebare in viitor.

C.M.